Így lehet jól fizető állásod diploma nélkül is - Hazudnod sem kell
Nincs diplomád, de jó állásra vágysz? Alap- vagy középfokú végzettséggel is lehet esélyed. Íme, néhány ötlet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról általánosan elfogadottá vált az a nézet, hogy diploma nélkül manapság márpedig nem lehet boldogulni. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy egyes területek diplomái értéktelenebbé váltak, melynek következtében a sok frissen végzett, képzett szakember rögtön munkanélküliként kezdte pályáját.

Folyamatosan bombáznak olyan statisztikai adatokkal is, miszerint hiány van érettségizett munkaerőből, hogy a szakmunkásokról és képzett mesteremberekről már ne is beszéljünk. Számtalan munkahelyre eleve nem is vesznek fel diplomást, vagy azért, mert a munka egyáltalán nem igényel főiskolai vagy egyetemi tudást, vagy mert a munkáltató egyszerűen nem tud megfizetni egy felsőfokú végzettségű alkalmazottat.

Mindebből úgy tűnik, hogy sok esetben a diploma inkább hátrány, mint előny. Mindezek joggal vetik fel a kérdést: tényleg nem lehet ma elhelyezkedni diploma nélkül? Hidd el, a helyzet egyáltalán nem reménytelen, össze is gyűjtöttük azokat a lehetőségeket és tippeket, melyekkel diploma nélkül is sikeres lehetsz az álláskeresésben!

Derítsd ki, mihez értesz a legjobban!

Ismerd meg önmagad - vésték az ókori görögök a delphoi jósda falára. Mint minden, amit elég sokszor hangoztatnak, mára ez is elcsépelté vált, pedig a több ezer éves szállóigében több igazság van, mint hinnéd. Ha hosszú távú állásban és karrierben gondolkodsz, semmiképp se kerülheted el, hogy feltedd magadnak a kérdést: mihez is értesz igazán?

Indulj ki a hobbidból, abból a szabadidős tevékenységből, amit igazi szenvedéllyel csinálsz, és ami - puszta érdeklődésből, belső indíttatásból - mindig új tudás és új ismeretek megszerzésére sarkall. Imádsz sütni-főzni, mindig barkácsolsz, beszéled a növények nyelvét vagy elképesztő ruhákat varázsolsz a varrógéppel? A kreatív szakmákban diploma nélkül is jól boldogulhatsz, arról nem is beszélve, hogy a mai szűkös időkben az egyedi ötlet, a kézügyesség, a több éves gyakorlat és a rátermettség sokkal kifizetődőbb, mint a hivatalos papír. Ha csak hobbiszinten is, de kezdj bele valami - divatos szóval élve - projektbe, és ne félj reklámozni magad: bátran állj elő vele, ha rákérdeznek!

Képezd magad!

Egy felmérés szerint a munkaadók nem a diploma vagy a felsőfokú szaktudás hiányát, hanem a tétlenül töltött éveket róják fel legfőbb bűnként. Ha tetszik, ha nem, sajnos kénytelen vagy szembenézni a ténnyel, hogy az élethosszig tartó tanulás mára - túlnőve a hangzatos kifejezésen - kőkemény követelménnyé vált. Ebből következik, hogy ha diplomázni nincs is lehetőséged vagy kedved, egyéb módon azért még képezheted magad.

Az OKJ-szakképzések, szabadegyetemek, nyelvtanfolyamok, művészeti foglalkozások gyakorlatilag erre lettek kitalálva. Munka mellett vagy kismamaként is fejlesztheted a tudásod, és ez nem éjszakába nyúló magolást vagy adatok bebiflázását jelenti. Ha a lakberendezés, a virágkötészet vagy a cukrászat érdekel, olvashatsz szakkönyveket a témában, böngészhetsz az interneten, illetve csatlakozhatsz egy hasonló érdeklődésű önképzőkörhöz.

OKJ-képzés: az Országos Képzési Jegyzékben szereplő felnőttképzési tanfolyamok, melyek országszerte elismert szakképesítést adnak. Bővebb információt itt találsz róla: www.szakkepesítes.hu

Ha van gyakorlatod, nem firtatják a végzettséged

Ha már megfogalmazódott benned a vágyott munkahely, nézz körül, mit kínálnak az állásportálok és hirdetések. Első körben ne szűkítsd le túlságosan a területet, indulj ki egy szélesebb kategóriából.

Ha például ösztönös érzéked van a pénzügyekhez, ne csak a pénztárosságban gondolkodj. Inkább meríts nagyobbat, mint hogy valami elkerülje a figyelmed. Ne szegje kedved, ha magasabb követelményekkel találod magad szemben, a gyakornoki vagy kifejezetten kezdőknek szánt pozíciókat még így is bátran megpályázhatod. Végigjárni a ranglétrát nem szégyen, akkor meg főleg nem, ha az út álmaid állása felé vezet.

Az is köztudott, hogy eladókat, ápolókat, asszisztenseket, szakácsokat, cukrászokat vagy számítógépgurukat papír nélkül is bármikor felvesznek, határon innen és túl. Hosszabb vagy rövidebb távon akár más uniós országban is szerencsét próbálhatsz, mivel külföldön épp az alap- vagy középfokú végzettséggel rendelkezőkre van nagyobb kereslet!

Az EU-ban való munkavállalásról itt olvashatsz bővebben: www.eujobinfo.hu

Az erősségeidet hangsúlyozd, ne a hiányosságaid!

Mostanában nagy divat lett tanácsokat osztogatni, hogyan is kell tökéletes az önéletrajzot írni. A munkaközvetítők és állásportálok ezerféle űrlapot és sablont kínálgatnak, csakhogy nem kell az önéletrajzot se összecsapni, se túllihegni. Ha minden fontosabb adatodat tartalmazza, helyesírási hibáktól mentes, áttekinthető és egy-két oldalnál nem hosszabb, máris megoldottad a feladatot.

Vágyaidat, elvárásaidat és terveidet inkább egy úgynevezett motivációs levélben írd meg, ne az önéletrajzodba erőltesd bele. Míg az önéletrajz inkább tény- és vázlatszerű, addig a motivációs levél lehet személyesebb hangvételű. Mint azt a neve is mutatja, arra szolgál, hogy jövendő főnökeid megismerjék belőle a motivációidat, vagyis azokat a késztetéseket, melyek az állás megpályázásához vezettek téged. Az állásinterjú sem kihallgatás, ha behívnak, azt jelzi, hogy kíváncsiak rád, esélyesnek tartanak és meg akarnak ismerni.

Ezen a ponton már igazán nem számít, hogy milyen papírjaid vannak vagy milyenek nincsenek! Summázva: ne magyarázd a bizonyítványod, inkább az erősségeidet emeld ki!

Add önmagad vagy add el önmagad?

Mindkettő fontos. Általános tévhit, hogy szorgalommal minden elérhető, tény azonban, hogy a szakmai siker 60%-ban attól függ, mennyire tudod a munkádat láthatóvá tenni a főnököd előtt, más szóval milyen jó az önmarketinged.

Mindegy, hogy a képességeid veled születettek, passzióból tanultad ki a szakmát, vagy az iskolapadban verték beléd. Az őszinte lelkesedés és a gyakorlati tudás meglepően sokat nyom a latba. Amint azt már említettük, a diploma is bizonyulhat édes kevésnek, szóval emiatt ne legyenek gátlásaid.

Ezt is szeretjük