4 fontos tabu, amit ne vallj be, ha állást keresel

Folyton elutasítanak az állásinterjún, vagy el sem jutsz odáig? Eláruljuk, mit csinálj másképp, hogy végre elhelyezkedhess.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó önéletrajz és a sikeres állásinterjú egyik nagy titka az őszinteség. A fejvadászcégek és a HR-munkatársak egybehangzóan állítják, hogy csak azoknak a jelentkezőknek van esélyük álláshoz jutni, akik valóban rendelkeznek azokkal a képességekkel és tapasztalatokkal, melyeket feltüntetnek az önéletrajzukban.

Az álláshirdetések nagy részében ki is kötik, hogy csak olyanok jelentkezését várják, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, megfelelő nyelvtudás és elegendő szakmai tapasztalat van a birtokukban, és lehetőleg már a jogosítványt is megszerezték.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy diploma vagy nyelvtudás hiányában nincs lehetőséged megpályázni az adott pozíciót. Csupán arra ügyelj, hogy ne a hiányosságokra helyezd a hangsúlyt.

Felsőfokú végzettség hiánya

Legyen szó előléptetésről vagy álláskeresésről, a siker kulcsa a jó önmenedzselés. Minél jobb színben tünteted fel magad a főnököd előtt vagy álláskeresésnél az önéletrajzodban, illetve az állásinterjún, annál nagyobb a valószínűsége, hogy téged választanak. Ehhez elengedhetetlen, hogy csak azokat a tulajdonságaidat hangsúlyozd, melyek segítenek ebben. Ha kitűnően beszélsz angolul, elegendő szakmai tapasztalattal rendelkezel, ambiciózus, kitartó, jó teherbíró képességű vagy, viszont a diplomát még nem sikerült megszerezned, ne ezzel indítsd az önéletrajzod, és az állásinterjún se ez legyen az első témád.

Az őszinteség valóban fontos, kockáztatni azonban sosem árt. Ha elkezdted az egyetemet, de nem sikerült befejezned, akkor arra ne hívd fel a figyelmet: egyszerűen tüntesd fel a kezdés dátumát, valamint azt az időpontot, ameddig a tanulmányaidat folytattad, vagy írd azt, hogy a diploma megszerzése még folyamatban van. Ha elég megnyerő a fellépésed az állásinterjún, talán nem is lesz szükség magyarázkodásra ebben a témában.

Nyelvvizsga vagy nyelvtudás hiánya

Legalább egy idegen nyelv közép- vagy felsőfokú ismerete ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy el tudj helyezkedni - ezt az álláshirdetésekben is hangsúlyozzák. A diplomához hasonlóan azonban a nyelvvizsga vagy a nyelvtudás hiánya sem ok arra, hogy meg se próbáld megpályázni az adott pozíciót.

Ha egyáltalán nem beszélsz semmilyen idegen nyelvet, akkor igen kicsi az esély arra, hogy egyáltalán eljutsz az állásinterjúig. Ha azonban legalább társalgási szinten beszélsz angolul vagy németül, csupán papírod nincs a tudásodról, könnyen elképzelhető, hogy az elég lesz ahhoz, hogy téged válasszanak.

Az önéletrajzodban se azt hangsúlyozd, hogy nincs nyelvvizsgád. Sokkal jobban mutat, ha egyszerűen azt írod, hogy társalgási szinten beszélsz - az állásinterjún egyébként is arra lesznek kíváncsiak, hogy a gyakorlatban tudod-e alkalmazni a nyelvtudásod, a hivatalos papír ezen a téren másodlagos.

Családi állapot és gyermekek

Bár törvény tiltja a diszkriminációt a munkahelyeken, a nők még mindig hátrányosabb helyzetben vannak a férfiakkal szemben a munkaerőpiacon. Egyáltalán nem ritka, hogy egy nő kevesebbet keres, mint ugyanabban a pozícióban egy hozzá hasonló végzettséggel és tapasztalattal rendelkező férfi, és az is előfordul, hogy egy adott pozícióba előbb vesznek fel egy férfit, mint egy nőt. Ennek számos oka van, többek között a gyermekvállalás.

Női mivoltodat természetesen nem tagadhatod le az álláskeresésnél, de, ha mielőbb munkába szeretnél állni, a családi állapotodat és a gyermekvállalással kapcsolatos terveidet ne kösd az interjúztatók orrára - meg kell jegyeznünk, hogy erre hivatalosan nem is kérdezhetnek rá, bár  a gyakorlat ezen a téren is mást mutat.

Bármennyire is boldog vagy amiatt, hogy eljegyeztétek egymást a pároddal, vagy nemrég házasodtatok össze, erről ne tegyél említést, sőt, ezt még azokra a közösségi portálokra sem érdemes kitenni, ahol bárki számára elérhető az információ. Az interjúztató ugyanis könnyen azt a következtetést vonhatja le, hogy bizonyára akkor már a gyermekvállalást is fontolgatjátok, következésképpen csak ideig-óráig számítasz majd teljes értékű munkaerőnek.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hasonló a helyzet akkor is, ha már van gyermeked, akit időben el kell hozni az óvodából vagy az iskolából, aki beteg lehet, akivel foglalkozni kell - aki előbbre való, mint a munkahelyi feladatok. Ha valóban el akarsz helyezkedni, jobb, ha ezeket a témákat nem feszegeted, ha pedig az interjúztató kérdez rá, ügyesen kikerülöd. Helyette hangsúlyozd a kvalitásaidat, a tudásod és a tapasztalatod - nagyobb sikered lesz.

Ezt is szeretjük