5 végzetes hiba az állásinterjún - Ezért utasítanak el!
Fontos számodra a megpályázott állás? Akkor a következő súlyos hibákat feltétlenül kerüld a interjún!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állásinterjú olyan személyes találkozó és megbeszélés, melyen a pályáztató cég eldönti, hogy hosszútávon alkalmasnak tartanak-e arra, hogy betöltsd a meghirdetett pozíciót. Éppen ezért fontos, hogy a baklövések elkerülése érdekében tisztában legyél az állásinterjúk legfontosabb szabályaival.

Óvatosan a dekoltázzsal!

Három másodperc. Egyes szakemberek szerint pontosan ennyi idő alatt ítéli meg egy interjúztató az állásra jelentkező személyt. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen öltözékben jelensz meg. A dekoltázs mértéke például nem arányos a jelentkező személy rátermettségével, és ezzel a profi interjúztatók nagyon is tisztában vannak.

Egy állásinterjún fontos a harmonikus megjelenés és az ápoltság, de, ha valaki csak a külsőségekre alapozza a karrierjét, az nagyon visszatetsző. Ahogy az sem túl nyerő, ha a legrövidebb miniszoknyádat, a legcukibb spagettipántos ruhádat vagy a legszínesebb, extravagáns darabot kapod elő a szekrényből az interjú napján. A túl sok ékszer és a nyakban lógó telefon sem szerencsés viselet.

A késésre nincs bocsánat

A friss munkaerőt kereső cégek - érthető okokból - meglehetősen rosszul viselik, ha az interjúra érkező jelölt rögtön az első alkalommal elkésik. Sok helyen tulajdonképpen már csak egyfajta formaságként kezelik a késést követő beszélgetést, hiszen - álljon bármilyen komoly indok a háttérben - ezzel azt a látszatot kelted, hogy nem is olyan fontos számodra ez a dolog.

Ha már rögtön az első interjúról elkésel, mire számítson a munkáltató akkor, ha megkapod a munkát? Inkább próbálj meg öt-tíz perccel korábban érkezni, hogy az interjúztatónak az legyen az első benyomása, hogy egy összeszedett és pontos ember ül vele szemben.

Ne kapkodj!

Kimondottan ellenszenves az interjúztatók szemében, ha a pályázó azért próbálja meg irányítani a beszélgetést, illetve előre meghatározza annak kereteit, mert siet. Ha azért sietsz, mert fél óra múlva időpontod van a fodrásznál, akkor azt ne nagyon kösd az interjúztató orrára, vagy, ha ezt mégis megteszed, ne számíts zajos sikerre.

Ne teregesd ki az előző munkahelyed szennyesét!

Amellett, hogy nem túl etikus, kifejezetten rosszul veszi ki magát, ha az interjú közben megállás nélkül az előző munkahelyedet szidod. A rutinos interjúztatók - egy-egy provokatív kérdéssel - hamar elő tudják csalogatni a kisördögöt az állásra jelentkezőből.

Ezzel a módszerrel pillanatok alatt kiderítik, hogy mennyire vagy lojális ember, és, ha alkalmaznának, akkor mekkora mértékű diszkrécióra számíthatnak a részedről. Éppen ezért javasolt tapintatosan, ugyanakkor határozottan elhárítani a jelenlegi vagy korábbi munkahellyel kapcsolatos - üzleti titoknak minősülő információkat firtató - kérdéseket. Ha azt kérik, hogy az előző főnöködről beszélj, akkor is érdemes hasonlóan cselekedned: a felettesedről alkotott - nem mindig pozitív előjelű - véleményedet okosabb, ha megtartod magadnak.

Ha nemet mondtál, ne próbálkozz!

Egyáltalán nem ritka, hogy valakiben már a beszélgetés közben megfogalmazódik, hogy valahogy nem szeretne a pozíciót meghirdető cégnél dolgozni. Ilyenkor az a legtisztességesebb, ha ezt - természetesen megfelelő stílusban - közlöd az interjúztatóval. Ezzel érdemes már csak az illem miatt is megvárni a beszélgetés végét.

Csak akkor hozakodj elő az őszinte véleményeddel, ha már teljesen biztos vagy a dolgodban. Ha kijelented, hogy nem tetszik az állás, majd nem sokkal később azzal keresed meg a céget, hogy mégis igényt tartanál a munkára, biztos lehetsz az elutasításban.

Ne bizalmaskodj!

Az interjú végén a felek értékelik, összefoglalják az interjún történteket, összegzik benyomásaikat, valamint megbeszélik a kiválasztás következő fázisát. Az elköszönéskor sok interjúalany ilyenkor kiesik a szerepéből, és elkezdi bizonygatni, hogy ő mennyire jó választás, és bizalmaskodni kezd. Ez nem túl szerencsés, mert a tolakodó magatartás ripityára törheti az interjúztatóban kialakult pozitív képet.

Az interjúztató számára is nagyon kellemetlen lehet, ha előhozakodsz a kapcsolatrendszereddel. Attól függetlenül, hogy együtt teniszezel a vállalat egyik középvezetőjével, az interjúztatók elsősorban a képességeidre kíváncsiak.

A legjobb, amit tehetsz, hogy elköszönés után egyszerűen kisétálsz a cégtől. Ne feledd, az elegáns távozás ugyanolyan fontos, mint a pontos érkezés.

Cikkünk megírásában az Álláskeresők útikönyve című könyv segített.

OLVASD EL EZT IS!

no irodahaz
  • előléptetés
  • karrier és siker

Előléptetés egyetlen szó miatt

Ezt is szeretjük