Ne hagyd, hogy kikészítsen a Facebook!

Egy nagy stresszforrás

Gyakran felidegesíted magad facebookozás közben? Így óvhatod meg magad a stresszhelyzetektől.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azzal, hogy napjainkban már nem csak számítógépről és laptopról, hanem okostelefonról is elérhető a Facebook, gyakorlatilag bárhol és bármikor - akár egész nap - nyomon követheted ismerőseid megosztásait, frissítheted saját állapotodat. Egy edinburghi egyetem kutatói által végzett felmérés bebizonyította, hogy minél több időt tölt valaki a Facebook előtt, és minél több online barátja van, annál stresszesebbé válik.

Te is tapasztalod, hogy a közösségi oldal állandó stresszforrás az életedben? Nem szabad hagynod, hogy ez így legyen, ugyanis a sok apró rossz élmény idővel felgyülemlik, és jelentősen rontja az általános kedélyállapotodat, önértékelésedet. Eláruljuk, mire ügyelj, ha szeretnéd megóvni magad a stresszhelyzetektől.

A szomszéd kertje mindig zöldebb

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy mások adatlapját nézegetve ilyen vagy ehhez hasonló gondolatok futottak át az agyadon: ő mennyivel szebb, népszerűbb, neki mennyivel jobb, vele mennyivel érdekesebb dolgok történnek. Hidd el, hogy vannak emberek, akik a te adatlapodat nézegetve gondolják ugyanezt.

Azzal, ha folyton másokhoz viszonyítod magad, csak annyit érsz el, hogy örökké elégedetlen leszel magaddal és az életeddel. Ezt úgy tudod elkerülni, ha nem böngészed folyton hosszasan mások profilját, keresve azokat a dolgokat, amikben jobbnak látod őket magadnál.

Ehelyett inkább használd az oldalt olyan tevékenységekre, amelyek szórakoztatnak, nem pedig lehangolnak: beszélgess a chaten a barátaiddal, posztolj, olvasgass idézeteket, vicceket.

Saját valóságshow

Nem szerencsés az életed minden apró, jelentéktelen részletébe beavatni a nagyközönséget, ugyanis jó esélyed van rá, hogy az ismerőseid agyára mész. Ha folyton a posztjaiddal van tele a kezdőlapjuk, amelyekben tájékoztatod őket arról, hogy éppen mit csinálsz, hol vagy, mit eszel-iszol, milyen az időjárás, vagy, hogy mi megy a tv-ben, jó úton haladsz effelé. 

Próbáld meg csak a legfontosabb, legérdekesebb élményeket, gondolatokat megosztani a többiekkel, melyekről úgy gondolod, hogy közérdeklődésre tartanak számot. Ha esetleg konfliktusba kerülsz valakivel, az sem tartozik a nagyközönségre, tehát ahelyett, hogy az adatlapodon nyilvánosan szitkozódsz, inkább privát beszélgetés útján tisztázzátok a nézeteltérést. Hidd el, ez sokkal célravezetőbb.

Arról nem is beszélve, hogy minden posztod - beleértve a megosztott fotóidat is - téged minősít, tehát ha mindent nyilvánosan kiteregetsz, akkor vállalnod kell azt, hogy az ismerőseid esetleg negatív véleménnyel lesznek rólad, ítélkezni fognak feletted, ami még több konfliktust szülhet.

Online viselkedés

Ám a sok online ismerős miatt más okból is stresszesebb lehet az életed. Biztosan te is tapasztaltad már úgy a Facebookon, mint a való életben, hogy vannak dolgok, amelyeket a barátaid előtt felvállalsz, de azt nem szeretnéd, hogy a szüleid vagy a tanáraid is tudomást szerezzenek róla, mert tisztában vagy vele, hogy megbotránkoztatná őket.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ilyen lehet, ha például szitkozódsz, nemtörődömséget mutatsz a bejegyzéseidben, esetleg olyan fotókat osztasz meg, amelyeken alkoholt fogyasztasz vagy dohányzol. Minél több az ismerősöd, annál nagyobb az esély arra, hogy a közös ismerősök révén előbb-utóbb eljutnak ezek az információk az érintettekhez, a szüleidhez, tanáraidhoz, és kínos helyzetbe kerülsz.

Fontos tehát, hogy ne akard más arcodat mutatni a közösségi oldalon, mint akár otthon vagy az iskolában, így senki előtt nem kell szégyenkezned az online viselkedésed miatt.

Ezt is szeretjük