Idegen civilizációtól foghattak be jeleket a kínaiak: a Sky Eye vette az adást

A Sky Eye anyagát kíváncsian vizsgálgatják az űrkutatók.

Idegen civilizáció jeleit foghatták
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kínai tudósok nemrég közzétettek egy izgalmas hírt, miszerint hatalmas Sky Eye teleszkópjuk egy távoli, idegen civilizáció jeleit érzékelhette.

A Kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium hivatalos lapjában, a Science and Technology Dailyben június 14-én megjelent jelentés szerint nem ez volt az első eset, hogy az egyetemi csillagászok földön kívüli civilizációkra utaló jeleket tapasztaltak. A megelőző években két másik gyanús, keskeny sávú, potenciálisan mesterséges rádiójelet is észleltek. 2022-ben az ismert exobolygók célzott felmérése közben találtak egy másik, különös, keskeny sávú rádiójelet, ezzel tehát a lehetséges földön kívüli jelvételek száma háromra nőtt.

Idegen civilizáció jeleit foghatták

A most szóban forgó jeleket az ötszáz méteres rádióteleszkóp, a Sky Eye vette, mely egyébként a világ legnagyobb rádióteleszkópja. A Sky Eye olyan rádiójelek után kutat, amelyek földön kívüli életet jelezhetnek.

Noha a jelek keskeny sávú rádióhullámok, amelyeket jellemzően csak ember alkotta repülőgépek és műholdak használnak, ilyenek feltételezhetően idegen technológiával is előállíthatók. A tudósok viszont azt mondják, az eredményeik még csak előzetesek, ezért óvatosan kell bánni velük, az elemzés befejezéséig semmit nem lehet kijelenteni.

- Több keskeny sávú elektromágneses jelről van szó, amelyek különböznek a korábbiaktól. A csapat jelenleg további vizsgálatokat végez. Annak az esélye, hogy a gyanús jel valamilyen rádióinterferencia, szintén nagyon magas. Tovább kell vizsgálni, hogy a feltételezést meg lehessen erősíteni vagy kizárni. Ez hosszú folyamat lehet - mondta Zhang Tongjie, a Pekingi Egyetem Kínai Földönkívüli Civilizációs Kutatócsoportjának vezető tudósa a Science and Technology Dailynek. 

A kínai csillagászok számára azért fontos, hogy kizárják a rádióinterferenciát, mert volt már rá példa, hogy ilyesmi zavarta meg a földönkívüliekre vadászó tudósokat. 2019-ben például észleltek egy jelet, mely a Proxima Centauriból érkezett a Földre. Ez a Napunkhoz legközelebbi csillagrendszer, amely körülbelül 4,2 fényévnyire van tőlünk, és legalább egy potenciálisan lakható bolygónak ad otthont. Olyan eset is előfordult, hogy hibásan működő, ember alkotta tárgy küldött megtévesztő jeleket a Földre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Zhang mindenesetre bizakodó:

- Alig várjuk, hogy ez a teleszkóp legyen az első, amely felfedezi és megerősíti a földön kívüli civilizációk létezését - mondta.

Miután a jelekről az interneten is beszámoltak a tudósok, a jelentés futótűzként kezdett terjedni a kínai Weibo közösségi hálózaton és számos más platformon is. Hamarosan azonban törölték a jelentést - hogy miért, az mindeddig tisztázatlan. A szakértők azonban a friss hírek szerint úgy tartják, valószínűbb, hogy az adatok hátterében mérési hibák állnak, vagy a jelek emberi forrásból, rádióinterferenciából, és nem intelligens idegenektől származhatnak.

Milyen színű a világűr?

Feketének hisszük, ám egészen más a színe: a tudósok szerint ilyen. Nem véletlen az árnyalat!

Az univerzum valójában világos bézs, és nem fekete: 200 ezer galaxis színét tették láthatóvá a tudósok

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük