Mennyi az ideális korkülönbség egy kapcsolatban?
Ki legyen az idősebb?
A kor kérdése sokszor felmerül a párkapcsolatok terén.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kapcsolatban számos tényező eldöntheti, hogy összeilletek-e, de sokszor merül fel a kérdés, hogy vajon a korkülönbség ideális-e a két ember között.

Egyáltalán létezik olyan, hogy ideális korkülönbség? Nagyjából behatárolható, hogy mi az, ami még biztonsággal belefér.

Ha a férfi az idősebb

Egyre gyakrabban előfordul, hogy a nő az idősebb fél a kapcsolatban, de még mindig azok vannak többen, ahol a férfi született előbb. Számos kutatás létezik arra vonatkozóan, hogy melyik az ideális felállás, és mennyi a felek közt lévő évek legelőnyösebb száma.

A confused.com is végzett egy ilyen felmérést, amely azt az eredményt hozta, hogy a párkapcsolatban a legjobb, ha a pasi az idősebb, de mindössze néhány évvel. Az emberek az egy-hét év korkülönbséget tartják ideálisnak, az efeletti értéket már soknak gondolják.

Természetesen vannak egyedi esetek, ahol egyáltalán nem jelent akadályt a nagy eltérés, de a legtöbb esetben mindenképpen megnehezíti a dolgokat több szempontból is - tinédzserkorban különösen.

Ha a nő az idősebb

A felmérésből az is kiderült, hogy a túlnyomó többség - férfiak és nők egyaránt - azt tartja optimálisnak, ha a férfi az idősebb, és csak kevesen vannak, akik úgy gondolják, hogy előnyösebb, ha a nő javára áll az évek száma. 

Azonban ez a kisebbség is azt vallja, hogy akkor működőképes hosszú távon egy kapcsolat, ha a nő mindössze néhány évvel idősebb a párjánál - az évtizedes különbségek már túl soknak számítanak.

Miért fontos a korkülönbség kérdése?

A nagynak számító korkülönbség - tíz év felett - számos buktatót hordoz magában. Az első mindjárt a társadalmi megítélés: sokakat egyáltalán nem izgat, mit gondolnak mások, és ez így helyes, de ha nem vigyáztok, felőrölheti a kapcsolatot az emberek rossz véleményéből származó negatív energia. 

Szintén veszélyforrás lehet az életcélok különbözése: amiken az egyik fél már túl van, azoknak jó részét a másik még nem tapasztalta meg. Mivel különböző életfázisokban vagytok, mást akartok az élettől, amit nehéz összehangolni.

Persze vannak olyan esetek, amikor sikerülhet, de jellemzően azok a kapcsolatok működőképesek hosszú távon, ahol nemcsak értékrend szempontjából, de korban is közel állnak egymáshoz a felek.

Ezt is szeretjük