Tudd, hogy mit vállalsz!
A hűségnyilatkozat és buktatói
Kedvezményes havidíj, alacsony percdíjak, csak hűségnyilatkozattal. A hülyének is megéri?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg néhány évvel ezelőtt luxusnak számított a mobiltelefon és az internet, addig ma alig találkozni olyannal, akinek ne állna rendelkezésére mindkettő egyszerre. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen már néhány ezer forintért bárki hipergyors internethez juthat, a mobilokat pedig szinte fillérekért kínálják a különböző szolgáltatók.

Ráadásul olyan kihagyhatatlan ajánlatok közepette, mint a rendkívül alacsony percdíjak, a csúcsidőn kívül és hálózaton belül történő telefonhívások térítésmentessége, vagy éppen az első hónapra vonatkozó ingyenes használat az internet esetében.

Mindezért cserébe pedig csupán arról kell nyilatkozni, hogy legalább egy évig az adott szolgáltató szolgáltatását veszed igénybe. A hülyének is megéri, nem igaz? Hát neki biztos...

Amikor elkötelezed magad

Az elektronikus hírközlési - internet, kábeltévé, mobiltelefon - szolgáltatások terén mára igen elterjedtté vált a hűségnyilatkozat kötésének gyakorlata, amelynek aláírásával az ügyfél arra kötelezi magát, hogy egy adott szolgáltatást egy-két évig ugyanannál a szolgáltatónál vesz igénybe. Hogy miért éri meg ez a szolgáltatónak? Mert spórolni tud, hiszen azokat - a hűségnyilatkozat időtartamától függően - legalább egy évig nem kell reklámokkal bombáznia, akik elkötelezik magukat mellette. És hogy az ügyfélnek miért jó mindez? Mert jelentős kedvezmények mellett veheti igénybe az adott szolgáltatást, amely ráadásul jó is. Az pedig, hogy cserébe hűségesnek kell lennie, már nem számít. Addig legalábbis, amíg nem találkozik egy jóval kedvezőbb ajánlattal...

Jó, ha tudod!
Hűségnyilatkozat nemcsak írásban adható, hanem akár szóban, akár ráutaló magatartással létrejöhet. Az írásos megállapodások alkalmával általában rendelkezésre áll valamennyi gondolkodási idő, az utóbbi két esetben azonban nagyon kell ügyelned, nehogy olyan kötelezettséget vállalj, amit tulajdonképpen nem is szeretnél.

Nincs menekvés

Merthogy nem árt szem előtt tartani, hogy az egyes szolgáltatók elsősorban saját üzleti érdekeiket nézik, nem pedig azt, hogy az adott ügyfélnek mi a legjobb. Elsőre persze úgy tűnik, ám hamar kibújik a szög a zsákból, amikor az ügyfélkör bővítése érdekében az egy évvel korábbinál még kedvezőbb ajánlatokat kezdenek kínálni, azok igénybevételére azonban a korábban kötött és még érvényben lévő hűségnyilatkozattal rendelkező ügyfeleknek nincs lehetőségük. Kiszállni ugyanis nem lehet, és a hűségnyilatkozat felbontására sincs lehetőség csak úgy, ez esetben ugyanis jelentős költségek megtérítésére kötelezik az ügyfelet. Ilyen lehet a még hátralévő kedvezményes havidíj, a hűségnyilatkozat miatt elengedett egyszeri díj, esetleg kötbér, amelynek fajtáit és mértékét az előfizetési szerződés részét képező, úgynevezett általános szerződési feltételek tartalmazzák is, ám sokszor apró betűvel, meglétüket pedig általában nem hangsúlyozzák a szerződés megkötése alkalmával.

Jó, ha tudod!
Az előfizetési szerződés két részből áll: az egyik az egyedi előfizetési megállapodás, a másik pedig az általános szerződési feltételeket tartalmazó dokumentum, melynek egy példányát köteles vagy megkapni a megállapodás aláírásakor. Ám még ha kézhez is kapod, nem árt tudnod, hogy a szolgáltatóknak jogukban áll azon időközben bármikor változtatni, de ha az hátrányosan érint téged, abban az esetben neked is jogodban áll a szerződés felbontását kérni.

Tudd, hogy mit vállalsz!

Fontos tudnod, hogy a hűségnyilatkozat aláírásával nemcsak lehetőséged nyílik igénybe venni a kedvezményes szolgáltatást, hanem egyben a hűségidő idejére törvény adta jogaidról is lemondasz. Például arról a jogodról, hogy határozatlan idejű szerződés esetén nyolc napon belül bármikor és bármilyen fizetési kötelezettség nélkül felbonthatod azt - kivéve természetesen azt az említett esetet, ha a szerződés időközbeni módosítása hátrányosan érint.

Kevesen tudják továbbá azt is, hogy mi a teendő a hűségidő lejárta után. Pedig érdemes tisztában lenni az adott szolgáltatónál bevett szokásokkal. Előfordulhat ugyanis, hogy bár nem tudsz róla, a szerződés kimondja, hogy amennyiben nem nyilatkozol a szolgáltatás további igénybevételéről, az automatikusan meghosszabbodik a korábban vállalt hűségidővel.

Az általános szerződési feltételekkel tehát érdemes tisztában lenned, sőt azt is tanácsos megfontolnod, hogy vajon a kínált kedvezményért valóban megéri-e elkötelezned magad egyetlen szolgáltató mellett évekig.

Ha felkeltette az érdeklődésed a téma, és további információra vagy kíváncsi, esetleg konkrét kérdésed lenne, fordulj bátran a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz! »
Ezt is szeretjük