Pontosan méri az alvási ritmusodat az okosóra: 2 hétig is bírja töltés nélkül

Leteszteltük a Huawei Watch GT okosórát.

huawei watch gt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Óriási verseny dúl az elektronikai termékeket gyártó cégek között. Igaz, elsősorban a mobiltelefonok kapják a legnagyobb figyelmet, hiszen a fejlett országokban szinte alig létezik olyan ember, aki ne rendelkezne ezzel az eszközzel. Ám nemcsak a telefonok, hanem az okosórák piacán is mozgalmas az élet.

A Huawei első okosóráját 2015-ben dobta a piacra, azóta pedig újabbnál újabb modellel lepik meg rendszeresen a közönségüket. Legújabb készüléküket, a Huawei Watch GT-t mi is megkaptuk tesztelésre akkor, amikor március végén Párizsban jártunk a Huawei P30 Pro bemutatóján. Azóta két hónap telt el, egyik kollégánk pedig ez idő alatt szinte le sem vette a karjáról az eszközt, mert az annyira a szívéhez nőtt, pedig alapjáraton nem nagyon hord órát.

Ez az okosóra sokáig bírja energiával

A legelső benyomást az eszköz külseje adja, a Huawei Watch GT egy igazán sportos okosóra lett, szinte nincs olyan férfi, akinek a karján ne állna jól. Azoknak a hölgyeknek, akik nem tudják, mivel lepjék meg párjukat, ez a készülék remek választás lehet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak a férfiakhoz illene a kínai gyártó okoseszköze, a vagányabb, lazább stílust képviselő nők személyiségéhez is remekül passzol ez a modell, illetve azok a lányok is nagyon megszerethetik, akik jobban kedvelik a nagyobb méretű órákat.

Többféle színben is hozzá lehet jutni, külsőleg a klasszikus órákra hasonlít, így olyan érzést kelt az emberben, mintha nem is egy okoskészülék lenne a karján. Mindössze 46 grammos, ez egy átlagos karóra súlyának felel meg, persze, nem is a legkönnyebb, de a 120-180 grammos termékekhez képest elég könnyű hordani. Az 1,39 colos AMOLED kijelzője nagyon szép, ráadásul az óralapokat is lehet váltogatni, összesen 12-féle dizájn található meg benne, így nagy eséllyel mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót.

A Huawei Watch GT többféle színben is kapható.
A Huawei Watch GT többféle színben is kapható.
Fotó: Huawei

Ha egy okosórára ruház be az ember, tisztában kell vele lennie, hogy olykor fel kell töltenie a készüléket, mivel nem tud semmi sem a végtelenségig működni. Mégis az a legjobb, ha valamit minél kevesebb alkalommal kell feltölteni, hiszen tudat alatt zavaró lehet, ha folyamatosan azt kell monitorozni, hogy hány százalékon áll az eszköz. Az üzemidő szempontjából a Huawei magasra tette a lécet, ugyanis a cég ígérete szerint az óra akkumulátora folyamatos pulzusmérés és rendszeres testmozgás mellett akár két hétig is bírhatja töltés nélkül, összehasonlításképpen, a legnagyobb versenytársak készülékei átlagosan egy-három napon belül igénylik, hogy feltöltsék azokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Munkatársunk azt tapasztalta, hogy átlagosan 12 nap után kellett a töltőre tennie az óráját, ami nagyon jó eredménynek számít. Mindezt úgy, hogy szinte folyamatosan hordta, és mérte a pulzusát, még alvás közben is rajta volt, egyedül csak akkor vette le, amikor elment zuhanyozni.

Az akkumulátor szempontjából az is sokat számít, ki mely funkcióit használja ki az eszköznek, aki például egyáltalán nem figyelteti a pulzusszámát, csak az üzeneteket és a hívásokat monitorozza, nála a készülék 30 napig is bírhatja. Ám annál, aki folyamatosan használja a GPS-t, illetve a pulzusszámfigyelőt is bekapcsolja, az óra 22 óra után már igényli a töltést. Szerencsére elég gyorsan, maximum egy óra alatt száz százalékra fel lehet tölteni.

Mindent részletesen monitoroz

A készüléket párosítani kell egy okostelefonnal Bluetooth-on keresztül, ehhez viszont egy Android 4.4 vagy iOS 9.0 operációs rendszer szükséges minimum, ezt azért érdemes átgondolni, mielőtt valaki beszerezne egy ilyen eszközt, mely szinte bármit képes mérni. A Huawei Health alkalmazás is fontos, hogy rajta legyen a telefonon, hiszen itt lehet beállítani, hogy mely applikációk értesítései jelenjenek meg az óra kijelzőjén, illetve egyéb más funkciókat is csak itt lehet beállítani.

Az óra egyik legszimpatikusabb funkciója az alváskövető programja, melynek mérési eredményeit a mobileszközön a Huawei Health-en keresztül szépen nyomon lehet követni. Az alábbi felvételeken, melyeket munkatársunk készített az alvási elemzéséről, jól látszik, hogy pontosan hány órakor hajtotta álomra a fejét, és mikor kelt fel. Megmutatja, hogy éjszaka hány órát aludt, ebből mennyi volt a mély, a könnyed és a REM alvási szakasz, de még azt is jelzi, hogy mikor kelt fel egy nagyon rövid időre az éjjel, amit talán az ember el is felejtene reggelre.

A Huawei Watch GT alváskövető programja segítségével kielemezhető az alvási ciklusod minősége.
A Huawei Watch GT alváskövető programja segítségével kielemezhető az alvási ciklusod minősége.

A pulzusmérésről röviden már volt szó, azt azonban érdemes megemlíteni, hogy nagyon precízen méri, pedig hivatalosan ez nem egy orvosi eszköz. A pontossága annak is köszönhető, hogy az óra hátoldalára egy hat LED-ből álló pulzusmérő szenzort építettek be. Nyomon lehet követni a megtett lépések számát, az elégetett kalória mennyiségét és a megtett kilométereket is.

A készülék folyamatosan monitorozza a pulzusszámot, de a lépésszámláló sem maradhatott ki belőle.
A készülék folyamatosan monitorozza a pulzusszámot, de a lépésszámláló sem maradhatott ki belőle.

A sport szerelmesei imádni fogják ezt a készüléket, ugyanis különböző edzési módokat tud nyomon követni, például a benti és a kinti futást, a biciklizést, a hegymászást, de még az úszást is. Utóbbi miatt nem kell félteni az eszközt, ugyanis öt atmoszféra nyomásig vízálló, azaz körülbelül 50 méterig lehet vele merülni.

A Huawei csúcsmobilját, a P30 Pro-t is leteszteltük

Cikkünkből megtudhatod, milyen benyomást tett ránk az április elsején piacra dobott Huawei P30 Pro. A teszt folyamán gyönyörű felvételeket is készítettünk vele Párizsban és Budapesten.

Ezt is szeretjük