Tűhegyes hópengék magasodnak a sivatagban: mi okozza a furcsa jelenséget?

Penitente-eknek, azaz bűnbánó hónak hívják az akár ötméteres magasságot is meghaladó hótüskéket.

hotuskek
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A többségnek biztosan nem a hó jut először eszébe az Atacama-fennsíkról, hiszen a világ ezen részén nincs más, mint tűző napsütés és rengeteg homok. Csapadék pedig csupán elvétve akad.

Ennek ellenére a bizarr természeti képződmények, a furcsa alakú hótüskék pont az olyan magasan fekvő, alacsony páratartalmú területeken alakulnak ki, mint amilyen az Atacama-fennsík vagy Dél-Amerikában az Andok. 

A hótüskék kialakulása

Első ízben Darwin tett említést a penitente-ről, vagyis a bűnbánó hóról még 1839-ben. A tudós akkoriban úgy vélte, hogy az erős szél formázta őket ilyen különlegesre. Évekkel később aztán kiderült, hogy a dolog ennél jóval összetettebb: a hótüskemezők kialakulásához ugyanis alacsony páratartalom, fagyáspont alatti harmatpont, valamint függőlegesen beeső, erős napsugárzás szükséges. 

Louis Lliboutry gleccserkutató ugyancsak érdekes dolgot írt a jelenségről. Ő arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben a harmatpont fagypont alatt marad, majd keveredik a száraz levegővel, szublimáció történik.

Magyarán a szilárd halmazállapotú anyag melegítés hatására gőzzé alakul, méghozzá anélkül, hogy közben folyékonnyá válna. Ezért nem olvadnak el a hópengék, és ezért nem látni alattuk csordogáló patakot.

Honnan kapták a nevüket?

Darwin felfedezése beindította az emberek fantáziáját, és egyesek szerint a fehér, szorosan egymás mellett sorakozó, nap felé forduló jégszobrokat azért hívják bűnbánó hónak, mert hegyes csuklyát viselő szerzetesekre emlékeztetnek. Megint mások a Niveve Penitentes kifejezést vezeklők havaként értelmezik, és fehér csuhába öltözött csuklyás zarándokokat látnak a tűhegyes jeges alakzatokban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Képeken a sziget, amit hó és jég ural

Kevés olyan szeglete van a világnak, ahol ez a fotós még ne járt volna. Meglátogatta a grönlandi Ilulissat városát is, ahová, mint ahogyan az összes többi helyre is, magával vitte a fényképezőgépét, és lenyűgöző képeket készített a földöntúli tájról.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük