Megérkezett Magyarországra a tél hírnöke: ezért különleges a hósármány
A kis testű madár télen gyakori vendég a Kárpát-medencében.

hósármány
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állatok szokásai sok esetben a népi időjóslásra is hatással voltak, hiszen például a gólyák távozásával vagy érkezésével már sejteni lehetett, hogy közeleg az ősz és a tavasz, de ilyen állat a hósármány is, ami a tél beköszöntét jelzi.

A kistestű madár Észak-Amerika sarkkörön túli tájain, Grönlandon, Izlandon, Skandináviában és Oroszország északi részein honos, télen azonban délebbre vándorol, így sokszor a Kárpát-medencében vészeli át a leghidegebb hónapokat.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban látták

A hósármány különösen kedveli a hideg helyeket tavasszal és nyáron, ám az extrém mínuszok elől ő is melegebb tájakra vándorol. A költési időszakban a hósármány sziklás élőhelyeket keres az Északi-sarkvidéken. Mivel a tundra növényzete alacsony, a madár és fiókái ki vannak téve a ragadozóknak, és az utódok túlélésének biztosítása érdekében a hósármány üregekben fészkel, hogy megvédje a fiókákat a veszélyektől. Télen nyílt élőhelyeket keresnek, például farmokat és szántókat, ahol a talajban lévő magvakkal táplálkoznak.

A tél hírnökének is nevezett madár november 30-án, a Kiskunsági Nemzeti Parkban található Bugacon tűnt fel a Karikás Csárda közelében. Hazánkban előnyben részesíti a pusztákat, bár a Balatonnál, Kis-Balatonnál és a Duna mentén is meg szokták figyelni. Magyarországon a hósármány védett faj, eszmei értéke pedig 25 ezer forint.

10 egyszerű, de nagyszerű madáretető a kertbe

Ötletek saját kezűleg a kertbe, az erkélyre vagy a teraszra.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük