3 téli eledel kerti madaraknak, amik táplálják őket, és nem lesznek betegek tőle: ezekre fontos figyelni, ha jót akarsz

Ha szívesen etetnéd a kerti madarakat, tedd úgy, hogy az nekik is jó legyen.

profimedia-0584595576
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kert bájos, tollas lakói sokak számára kedvesek, akik télen sem feledkeznek meg a kismadarak etetéséről. Bár a gondolat nemes, be kell tartani a madáretetés aranyszabályait, és csak olyan élelmet helyezni az etetőbe, ami valóban jót tesz ezeknek az apró lényeknek.

Az MME, vagyis a Magyar Madártani Egyesület szerint általános tévedés, hogy a kismadarak etetés nélkül nem képesek átvészelni a telet. Valójában azok a fajok, amelyek télre is hazánkban maradnak, épp azért nem költöznek délre, mert a hideg időszakban is jól boldogulnak a saját környezetükben, és nem kényszerülnek máshová. A téli etetés természetesen segíti a madarak táplálkozását, energiaellátását, különösen, ha van hó. Elsősorban azonban a csalogatás eszköze, hiszen az ember örömest figyeli meg a kis tollasok falatozását, röpködését, és jókedvvel hallgatja csicsergésüket.

Mi kerülhet a madáretetőbe?

A téli etetés hazánkban november elejétől kezdődik, és kora tavasszal, március végén zárul. Az MME felhívja a figyelmet, hogy ezt követően már ne kerüljenek magvak az etetőkbe, hiszen elkezdődik a költési időszak, és a fiókák nem tudják megemészteni azokat, amiket a madárszülők átadnak nekik.

Az egyesület tájékoztatója szerint három csoportba sorolhatók azok az eleségek, amelyeket télen ki szabad helyezni a madáretetőbe. Ha valaki felelősségteljesen szeretné etetni a madarakat, ezekből kell választania.

Olajos magvak

A madarak téli etetésében a legfontosabb táplálékot az olajos magvak, azon belül is a fekete, vagyis ipari napraforgó jelenti, mert ennek igen magas az olajtartalma. Még jobb, ha a magot némi kölessel illetve muharral dúsítja az ember. Jó tudni, hogy az állateledel-boltokban ilyen összetételű mix készen is kapható.

Alma

Az alma egyszerűen elérhető és nagyszerű táplálék a madarak számára. Ezt érdemesebb felakasztani, vagy az etetőre erősíteni egy-egy szemet, hiszen a talajon ellepi a hó. Amennyiben mégis kerül néhány a földre, az az olvadás után nyújthat finom táplálékot a tollasoknak. Az egyesület tájékoztatója szerint nemcsak az alma, de a településeken begyűjthető bogyók is az etetőbe szórhatók, melyekből a madarak szívesen szemezgetnek. Ilyenek a vadszőlő, a borostyán, a nyugati ostorfa vagy a tűztövis.

Állati zsiradék

A madarak számára a tél folyamán fontos energiaforrást jelent az állati zsiradék. Az MME szerint szóba jöhet a kacsa-, a liba-, és a sertésháj, a sertés zsírszalonna, a faggyú, a főzéssel sótalanított étkezési szalonna vagy épp vajtégla is. Kiváló megoldást jelent a cinkegolyó, melyet állateledelboltokban árulnak. Amennyiben tavasz elejéig nem fogy el az összes megvásárolt golyó, ezeket zacskózva, mélyhűtőben el lehet tárolni a következő télig.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi ne kerüljön az etetőbe?

Az, hogy mi ne kerüljön az etetőbe, talán még fontosabb, mint az, hogy mi kerüljön bele. Ha valaki nem megfelelő táplálékot ad a madaraknak, nagyobb bajt csinál, mint hasznot, hiszen egészségkárosodást és akár halált is okozhat a meggondolatlanságával. Kerülendők az ételmaradékok, a péksütemény, az étolajba áztatott kenyér, a penészedő, megsavanyodott kenyér, a pirított, sós magvak és a sós ropogtatnivalók is, mint a chips, a popcorn és hasonlók. Nem jó választás a lisztkukac, mert nagy mennyiségben ártalmas, de a csontkukac is, ami ugyancsak veszélyes lehet a madarak egészségére.

Vannak, akik főtt rizs vagy maradék natúr főtt levestészta vagy leveszöldség adásával is próbálkoznak. Ugyan ezek frissen nem ártanak a madaraknak, de pár órán belül romlásnak indulnak, ezért fontos őket visszaszedni. A fent sorolt három eledelkategória sokkal jobb út a madarak etetésére. Ne feledkezzünk meg a friss vízről sem, hiszen a madarak számára télen a víz felkutatása gondot okozhat!

Készíts madáretetőt!

Egyszerűen kivitelezhető, mégis nagyszerű ötletek: készítsd madáretetőt saját kezűleg, és helyezd el a kertedben!

(Képek: Profimedia, Getty Images.)

Ezt is szeretjük