Pizsamában dolgozol otthonról? Ez a baj vele a kutatók szerint
A home office nagy előnye, hogy fel sem kell öltöznöd? Pszichológiai csapdát rejt ez a megközelítés.

home-office-no-pizsama
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg a világon soha annyi munkavállaló nem dolgozott még otthonról, mint 2020-ban és 2021-ben. Azoknak, akiknek rendszerint nyűg a reggeli felkelés, elkészülés, munkába indulás, kétségkívül könnyebbséget jelentett a koronavírus okozta kényszerhelyzet.

Amellett, hogy megspórolható a munkába utazás ideje, mennyivel kényelmesebb pizsamában - esetleg mackónadrágban - maradni egész nap. Igaz, ám van ennek a megváltozott dress code-nak hátulütője is.

Ezért ne dolgozz pizsamában otthonról!

Nem a videokónferenciákra gondolunk, amikor azt mondjuk, nem szerencsés kizárólag otthon viselt ruhában dolgozni - bár kétségtelen, hogy a webkamerás meetingekre ajánlott legalább deréktól felfelé felöltözni.

Hajo Adam és Adam D. Galinsky 2012-ben végeztek egy kutatást, mely a Journal of Experimental Social Psychology című lapban jelent meg. Vizsgálatuk során arra az eredményre jutottak, hogy az önkéntesek jobban teljesítettek, amikor orvosi köpenyt kellett felvenniük. Ennek eredményeként pedig megalkották az "enclothed cognition" fogalmat, melyet talán úgy lehetne lefordítani: felruházott én-tudat.

A pszichológiai jelenség lényege, hogy a viselt ruha erős befolyással bír a személy mentális folyamataira, a gondolkodásmódjára, érzéseire. A ruházattal tehát nem csupán a külvilág felé üzenünk, az visszafelé is hat. Többek között a figyelemre és az elvont gondolkodásra. Tehát, ha pizsamában dolgozol otthonról, a munkavégzésed vélhetően nem lesz elég hatékony, hiszen ez a ruhadarab mentális szinten a pihenéshez, az alváshoz kötődik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Home office-divat

Természetesen nem mindenki marad pizsamában, csak mert otthonról dolgozik. A valóság sokszor még mókásabb képet mutat.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük