Tízezreket spórolhatsz a folyószámládon!

Havidíj, pénzfelvétel díja, átutalási díj - csak néhány azon költségek közül, melyeket gondolkodás nélkül felszámolnak a bankok.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Folyószámla-tulajdonosként bizonyára nem ismeretlenek számodra azok a plusz költségek, amelyeket szorgosan számol fel a bank, ha pénzt veszel fel, átutalsz, az interneten vagy telefonon intézed az ügyeidet, nem is beszélve az éves kártyadíjról vagy éppen a havonta fizetendő csomagdíjról.

Ha azonban ügyesen választasz bankot, és a számodra legideálisabb feltételeket kínáló konstrukcióra bukkansz, akkor valóban hasznos lehet az a kis plasztikkártya a pénztárcádban.

Egy jó választással sokat spórolhatsz

A bankok többsége többféle lakossági folyószámlacsomagot kínál, melyeket alaposan áttanulmányozva kiderül, melyik is igazodik leginkább az igényeidhez. Az OTP Bank alapvetően négyféle csomaggal igyekszik mindenkinek megfelelő megoldást nyújtani, ezek közül attól függően érdemes választanod, hogy mire szeretnéd valójában használni a számládat.

Mást ajánlanak, ha csak a jövedelmedet utaltatod át, és megint mást, ha mondjuk a közüzemi számláidat is utalással akarod fizetni. Különböző lehetőségei vannak az internetes banki szolgáltatásokat gyakran használóknak, és azoknak, akik inkább személyesen szeretik intézni az ügyeiket.

A K&H Banknál szintén több számlacsomag közül választhatod ki azt, amelyik leginkább igazodik az elvárásaidhoz. Ezek számos önálló terméket és szolgáltatást foglalnak magukba, így például a bankkártyát, a mobilinfót, az e-bankos szolgáltatásokat, sőt, még egy életbiztosítást is.

A számlacsomagok keretén belül egyes termékeket és tranzakciós műveleteket kedvezményesen vehetsz igénybe, érdemes tehát alaposan átolvasnod a lehetőségeket.

Tipp: a K&H Bank honlapjának jobb oldali sávjában külön kis dobozban találsz tippeket például arra nézve, hogyan csökkentheted a számlavezetési költségeidet, vagy hogy kaphatsz kevesebb pénzért még több szolgáltatást.

Átutalási jutalék és egyéb költségek

A legtöbb banknál szinte minden műveletért fizetni kell, amit a számláddal szeretnél végrehajtani, így például akkor, ha átutalási megbízást adsz, vagy bankautomatán keresztül szeretnél pénzhez jutni. Azzal azonban némi pénzt takaríthatsz meg, ha mindig csak a saját bankod ATM-jét használod, hiszen a legtöbb pénzintézet ebben az esetben nem számol fel jutalékot. Ha viszont másik bank automatáján keresztül veszel fel pénzt, az több száz forintba kerül.

Eltérések mutatkoznak az egyes szolgáltatások díjkötelezettségével kapcsolatban is. Míg az egyik bankban például ingyenes az átutalás, a készpénzes befizetésért fizetni kell, ha csak néhány tíz forintot is. A másikban éppen ellenkezőleg: az átutalás kerül pénzbe, míg az, ha személyesen teszel be pénzt a számládra, ingyenes. Fontos tehát átgondolnod, milyen szokásaid vannak, vajon többet jársz-e a bankfiókod közelében, vagy inkább interneten keresztül intéznéd a banki ügyleteket. Így, ha megtalálod a legideálisabbat, havonta akár több ezer forintot is megtakaríthatsz.

Számlavezetési díj és kamatok

Ha egy számla havidíja alacsony, az nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy teljes mértékben megéri azt választani, hiszen az alacsony havidíj mellett más költségek kategóriákkal magasabbak lehetnek. Nagyon sok részletet kell figyelembe venned ahhoz, hogy végül a lehető legtakarékosabb megoldást választhasd.

Fontos például, hogy mennyi kedvezményes tranzakciós lehetőség áll rendelkezésedre havonta, mennyi kamatot kínálnak a lekötéssel, illetve mennyit anélkül. Ha nincs elég pénz a számládon ahhoz, hogy lekösd, akkor többnyire csak elenyésző, legfeljebb 1-2%-os kamatot érhetsz el.

Akár néhány tízezer forint lekötésével azonban már számottevő kamatra tehetsz szert évente.

Tudtad?
Ha egyébként is tervezed, hogy életbiztosítást kötsz, érdemes a K&H Bank ajánlataira nagyobb figyelmet fordítanod, ők ugyanis ingyenes életbiztosítást adnak minden náluk nyitott folyószámlához. Ezzel megtakaríthatod azt az összeget, amelyet a biztosítás megkötésére fordítottál volna.
Ezt is szeretjük