Így befolyásolhatod az agyad, hogy pozitívabban lásd a munkahelyedet: csökken a stresszhormonok szintje

Kiderült, hogy hogyan lehet pozitívan gondolkozni a munkahelyről - így építsd be az életörömöt a mindennapokba!

Hogyan szeressem meg a munkám?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

„Minden a fejben dől el”, „akarni kell a gyógyulást”, „a pozitív gondolatok pozitívan hatnak az egészségre” - számtalan ilyen jó tanácsot kapnak a betegek, igaz, többnyire a laikus hozzátartozóktól. Ugyanakkor a betegápolók tapasztalatai is azt mutatják, hogy az az ember, aki nem adja fel a harcot, hanem betegen is bízik a gyógyulásban, és motivált, illetve mindent meg is tesz érte, nagyobb eséllyel lábal ki a betegségből, mint az, aki reménytelenül belesüllyed az önsajnálatba - jelent meg a HRPWR oldalán.

Hogyan szeressem meg a munkám?

A kutatások összefüggést találtak a jókedv, a remény- és örömteli gondolatok, valamint az egészség között: a pozitívabb életérzés stresszoldó és fájdalomcsökkentő hatású, sőt még olyan paraméterek javulását is tapasztalták, mint a vérnyomás, a testtömeg, a vércukorszint, sőt a várható élettartam is - az ideális vérnyomásértéket nemrég megváltoztatták a szakértők, ide kattintva tudhatsz meg erről többet. 

Hogyan szeressem meg a munkám
Fotó: skynesher / Getty Images Hungary

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy elkerülhetők a negatív érzelmek, például a harag és a szomorúság - megvan a maguk szerepe. De nem szabad, hogy végleg felboruljon az egyensúly a pozitív és negatív érzelmek között!

Különösen akkor nehezíthetik meg a negatív érzelmek mindennapjainkat, ha nem annyira a jelenhez, az adott helyzetben adódó, megoldandó nehézségekhez kapcsolódnak, hanem például a múltbeli eseményeken való görcsös rágódás vagy a jövő iránti túlzott aggodalmak hatására uralkodnak el.

A pozitív érzelmek tudatosabbá, kreatívabbá, rugalmasabbá tesznek, érzelmi jóllétet alakítanak ki, általuk új túlélési eszközökhöz juthatunk, így hozzásegítenek ahhoz, hogy mielőbb túljuthassunk a nehézségeken.

A pozitív érzelmek testi állapotra tett hatása mögött agyi folyamatok vannak. Dr. Richard J. Davidson, a Wisconsin Madison Egyetem neurológusa arra a következtetésre jutott, hogy ezek a „jutalmazó” mechanizmusok befolyásolják, aktivizálják az agy különböző területeinek, köztük a többek között a motiváció, a jutalmazás kognitív feldolgozásáért is felelős ventrális striátum működését is. Minél tovább tart az aktiválás, annál jobban érzi magát az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az agy e részének folyamatos aktiválása összefüggésbe hozható a szervezetben bekövetkező egészséges változásokkal, például a stresszhormonok alacsonyabb szintjével. Ezenfelül hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, a fertőzésekkel, betegségekkel szembeni eredményesebb védekezéshez is.

Ezzel szemben a negatív érzelmek aktiválhatják az amygdala néven ismert agyi régiót (melynek fontos szerepe van az érzelmek felismerésében, azonosításában és feldolgozásában), szerepet játszik a félelem és a szorongás kialakulásában - ez a folyamat a stresszhormonok magasabb szintjéhez vezethet.

Fejleszthető a pozitivitás

Több módszerrel is „edzhetjük” és befolyásolhatjuk pozitív irányba a gondolkodásunkat - ezt a célt szolgálják a stresszkezelő módszerek. Így mindenki számára ajánlott például a meditáció, relaxáció, vagy ha motivált egy folyamatra, pszichoterápia, hiszen ezek fejleszthetik a pozitív, egészséges változásokhoz szükséges készségeket - hatékony meditációs gyakorlatot itt találsz.

Az alkotó tevékenységek, az önmegvalósító, az apróbb-nagyobb sikereket, örömet szerző hobbik is ilyen hatást válthatnak ki. Kertészkedés, kreatív barkácsolás, kézimunka, festés, agyagozás, sakk, rejtvényfejtés - a sort ki-ki ízlése szerint folytathatja. Az aktivitás, a rendszeres testmozgás is hozzájárul a derűsebb életszemlélethez.

Hogyan szeressem meg a munkám 1
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Ezt úgy a legszerencsésebb beépíteni az életünkbe, hogy az örömszerzés mellett lehetőleg társaságot, emberi kapcsolatokat is építsen. Találhatunk szervezett csoportokat sétára, túrázásra, labdajátékokra, teniszre, pingpongra, társastáncra, tajcsira, de akár tornára vagy kocogásra is.

Kimutatták a humorérzék, a derű, a nevetés jótékony élettani hatásait is. Egy jóízű nevetés hatására endorfin, dopamin és szerotonin szabadul fel, amely stresszoldó, görcsoldó hatású, csökkenti a vérnyomást, serkenti a légzést, a keringést, a szívműködést és a szervezet oxigénellátását, továbbá csökkenti a fájdalomérzetet, erősíti az immunrendszert. A kacagás jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már nevetőterápiákat, nevetőjóga-gyakorlatokat is kidolgoztak.

A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült, és eredetileg a HRdoktor Blog oldalán jelent meg.

Egyetlen dolog, amit a munkájukkal elégedett dolgozók tesznek - Ettől más a hozzáállásuk

Egy szoros munkahelyi viszony kialakítása sokat dob a mentális egészségen.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük