Csalódást okozott a kormány, így járnak a hitelesek
Ezt hozza a forintosítás
A forintosítás önmagában sokat nem segít a hiteleseken.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rogán Antal hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogyan menti meg a kormány a devizahiteleseket. Rogán szerint egy átlagos hiteles törlesztője radikálisan, akár 25 ezer forinttal is csökkenhet. Persze a Fidesz frakcióvezetője inkább a korábbi, banki elszámolásról szóló döntésekre utalhatott, mert a kormány a mostani forintosítással inkább a bankoknak kedvezett, mint az adósoknak.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén, 2014. november 17-én

A régóta várt forintosítás sokaknak csalódást okozhatott, akik azt várták, ezzel rendezik a devizahitelesek helyzetét. További forintgyengülésre számíthat a kormány?

Nem lesz kedvezőbb árfolyam

Hétfőn végre megjelent a devizahitelek forintosításáról szóló törvénytervezet. Eszerint nem lesz kedvezőbb árfolyam a mostaninál, azaz 256,5 forinton váltják át a svájci frankot, 308,97 forinton pedig az eurót. Így inkább a bankok járnak jobban, hiszen a hitelesek egy fillérrel nem fizetnek kevesebbet ez után a döntés után.

A devizahitelekkel a legnagyobb probléma az volt, hogy a 2008-as válság következtében meggyengült forint miatt drasztikusan emelkedtek a havi törlesztőrészletek. Így az addig kedvezőbbnek tartott devizakölcsönök hirtelen rémálommá váltak az adósoknak, akik közül sokan képtelenek voltak fizetni a megnövekedett terhet.

A forintosítás már biztosan nem javít azon a helyzeten, hogy egy devizában eladósodott ma jóval több pénzt kénytelen visszafizetni a banknak. Így a törvény csak arra jó, hogy kivezesse a devizahiteleket, amivel megszűnik a további árfolyamkockázat. Egyszerűbben tehát, ha tovább gyengül a forint a jövőben, az nem érinti már a devizahiteleseket. Ez annak fényében érdekes, hogy Varga Mihály gazdasági tárcavezető hétfőn az ATV-ben arról beszélt, hogy további forintgyengülés jöhet.

Több döntés együtt segíthet a hiteleseken

Rogán a fent idézett felszólalásában inkább a bankok elszámolására utalhatott, amihez egy nyári kúriai döntés adta meg a lehetőséget. Ennek kapcsán valamennyi pénz szinte minden hitelesnek visszajár, amiről bővebben itt írtunk. Az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés kapcsán minden hiteles eltérő összegre számíthat, de egyedül ez az intézkedés könnyít a hitelesek terhein.

Rogán felszólalásában arról beszélt, hogy a fair bankokról szóló törvény és az elszámoltatás azt jelenti, mintha 150-es árfolyamon forintosította volna a kormány a devizahiteleket.

Nagyjából ennyit ért egy svájci frank a válság előtt, amikor a legtöbben ezt a fajta hitelt választották.

Jönnek a fair bankok?

A fair bankokról szóló törvény szerint a jövőben felvenni kívánt hitelekkel kapcsolatban változnak meg a szabályok, az a jelenlegi adósok közül csak azokat érintheti, akik új szerződést írnak alá a forintosítás során. A Pénzcentrum.hu számításai szerint egyébként a jelenleginél kisebb lehet az összes fenti intézkedés bevezetése után a havi törlesztő, de ez még mindig jóval magasabb lesz, mint a hitel felvételének idején.

A Fidesz egyik legfőbb ígérete a 2010-es hatalomra kerülésekor az volt, hogy megmentik a pórul járt devizahiteleseket. Az érdemi lépésekre azonban egészen a közelmúltig várni kellett. Az otthonukat is elvesztő adósoknak előbb az ócsai lakóparkot, majd a kilakoltatási moratóriumot kínálta a kormány, ám egyik sem hozott tartós megoldást. A végtörlesztés csupán a tehetősebbek gondjait oldotta meg, az árfolyamgáttal pedig csak kevesen éltek.

Fotó és főkép: MTI/Soós Lajos.

Ezt is szeretjük