Michelangelo múzsája egy 23 éves fiú volt - Megható történetek a szerelem szabadságáról

A homoszexualitás egyidős az emberiséggel, nem csoda hogy a történelem nagy alakjai közül is többen a saját nemükhöz vonzódtak.

GettyImages-51160150

Június világszerte az LMBTQ-közösségek büszkeségének hónapja, amikor a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségek megünneplik a szeretet szabadságát. Hazánkban 28. alkalommal rendezik meg a Pride felvonulást, de emellett számos egyéb kulturális programon is részt vehet az arra nyitott közönség. 

Szexuális kisebbségek természetesen jóval az első, 1970-ben megrendezett melegfelvonulás előtt is léteztek. Sajnos a történelem során ünnepelni nem volt esélyük, hiszen nem is volt olyan rég, amikor még börtönbe, elmegyógyintézetbe zárták őket viselkedésükért. Az emberiségnek sok időbe telt, amíg normalizálta a másságot, pedig a történelem során mindig voltak homoszexuális emberek.

A történelem híres egynemű szerelmespárjai

Ahhoz, hogy ma már melegként szabadon sétáljon valaki az utcán, a következő történelmi személyek is nagyban hozzájárultak. Voltak, akik elsőként vállalták fel nyíltan kapcsolatukat, akadtak azonban olyanok is, akiknek sosem teljesült be szerelmük.

Az első homoszexuális pár

Khnumhotep és Niankhkhnum szerelme kiállta az idő próbáját. A két ókori egyiptomi férfi szolga volt a V. dinasztia idején, Kr. e. 2400 körül. Khnumhotepet és Niankhkhnumot együtt találták eltemetve Unisz király sírjában. Sírfalukon ölelkezve állnak, amiből egyes történészek azt a következtetést vonták le, hogy ők a történelem első ismert homoszexuális szerelmespárja.

Mastaba of Niankhkhnum and Khnumhotep embrace

A síron Nianhhnum balra, Hnumhotep pedig jobbra áll, Hnumhotep jobb keze Nianhhnum vállán nyugszik, orruk pedig összeér. Ez a csók jelképe volt az egyiptomi művészetben. Konzervatív egyiptológusok szerint csupán testvérek voltak, azonban az tagadhatatlan, hogy egyik férfit sem ábrázolják a feleségével olyan meghitt közelségben, mint egymással.

Az első homoszexuális házasság

Lister az 1820-as években többször is találkozott Ann Walker fiatal örökösnővel, és 1832-ben egymásba szerettek. Bár az egyneműek házassága még nem volt legalizálva, ők húsvétvasárnap mégis egybe keltek a Goodramgate-i Holy Trinity templomban. A pár Lister birtokán élt Shibden Hallban, a nő 1840-ben bekövetkezett haláláig.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Anne Lister és Ann Walker története meghatározó volt a leszbikusok elfogadása és a házasfelek közti egyenlőség tekintetében. Lister gazdag angol földbirtokos híres volt világjáró utazásairól és szokatlan életmódjáról. Ő volt az első "modern leszbikus", aki naplójában nyíltan beszélt romantikus viszonyairól, szexuális kalandjairól.

Történetükről egy HBO-sorozat is készült Gentleman Jack címmel.

Férjeik is elfogadták, hogy leszbikusok

Virginia Woolf és Vita Sackville-West egy vacsorán ismerkedtek meg az 1920-as évek elején. Woolf felajánlotta, hogy kiadja Vita könyvét, amin férjével dolgozott. Szüleikkel való hasonló problémájuk és érzelmi világuk miatt hamar bizalmas barátnők, majd szeretők lettek. Tíz évig voltak kapcsolatban, ahol a szexuálisan bántalmazott Woolf most először élt meg kielégítő szexuális kapcsolatot.

leszbikus_par_tortenelm

Kapcsolatuk az 1920-as évek végén békésen ért véget, utána is közeli barátok maradtak. Annak ellenére, hogy történetük ebben az időben még korántsem számított hétköznapinak, mindkét férj tiszteletben tartotta a nők vágyait. Tudtak a szeretői viszonyról, és nem szabotálták azt. West és férje nyitott házasságot kötöttek, Virginia férje pedig csak szimplán megengedte, hogy felesége boldog legyen.

Két írónő szerelme

Gertrude Stein író Alice B. Toklasban találta meg az igaz szerelmet, akivel közel negyven évig élt együtt. Bár a leszbikus pár már a húszas években nyíltan vállalta szerelmét, párkapcsolatuk akkor lett igazán köztudott, amikor a Yale Egyetem kabinetjéből szerelmes levelek százait hozták nyilvánosságra.

Gertrude műteremlakásában olyan nagy művészekkel és írókkal elmélkedtek az életről, mint Pablo Picasso, Henri Matisse vagy Ernest Hemingway. Nem csoda, hogy otthona hamar a művészi elit központjává vált.

A művész és a múzsája

Noha Michelangelo a kápolnák festéséről lett híres, magánélete távol állt az egyházi ideáktól. Michelangelo és Tommaso dei Cavalieri 1532-ben ismerkedtek megy egymással. A 23 éves Cavalieri kivételesen jóképű volt, ami az akkor 57 éves festőnek azonnal szemet szúrt. Az olasz festő több tucat festményt és verset készített a fiúról.

GettyImages-120660205
Fotó: GeorgiosArt / Getty Images Hungary

Bár a művész és a nemes fiú közötti levelezések azt mutatták, hogy a vonzalom kölcsönös, Cavalieri azonban 1548-ban megnősült. Kapcsolatuk nem halt el, Michelangelo 1564-ben bekövetkezett haláláig szoros kontaktban maradtak. 

Tragikus véget ért a szerelmi viszony

Az ókori Rómában gyakori volt az idősebb és fiatalabb férfi közötti kapcsolat. Hadrianus császár és fiatal bizalmasa, Antinousz története azonban kiemelkedő mind közül. Publius Aelius Hadrianus 117-től 138-ig volt római császár az Antinousz-dinasztia tagjaként, és különleges viszony fűzte Antinouszhoz. A császár személyes kíséreteként funkcionált, minden körútra magával vitte a fiatal fiút. 

Amikor Antinousz 130-ban megmagyarázhatatlan körülmények között vízbe fulladt, Hadrianusnak összetört a szíve. A fiú halála után évekig gyászolt, palotáját megöltötte szeretőjére emlékeztető szobrokkal, virágokat, csillagokat nevezett el róla, valódi kultuszt épített elhunyt szerelme köré. A két római tragikus szerelméről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Így csavarták el a férfiak fejét a középkorban - Olvass tovább

A francia Rokkaevangélium 15. századi, álkomoly tanácsok gyűjteménye, amikkel fikciós női karakterek látnak el. Rengeteg témát ölel fel a könyv, amely közül a szerencse és a szerelem csak kettő a sok közül. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikimedia)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük