Ezért kell rögtön pisilni, ha fázunk: furcsa, de logikus az összefüggés

Nem csak az izgalom okoz vizelési ingert. A kinti hideg idő is.

no-tel-fazik

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Indulás előtt pisilni kell. Ez olyasfajta evidencia, melyet minden kisgyerek megtanul úgy hatéves koráig. Akkor hogyan lehetséges, hogy télen alig néhány odakint töltött perc után újra jelentkezik a vizelési inger?

A jelenség az orvostudomány számára sem ismeretlen már: hideg diurézisnek hívják, hátterében pedig az emberi szervezet hőszabályozása áll. Vagyis egy teljesen természetes és egészséges folyamatról van szó.

Ezért kell pisilni, ha fázunk

A kinti hideg idő hatására csökkenni kezd a testhőmérséklet. Ha az ember fázik, a szervezet igyekszik megóvni a belső szerveket a lehűléstől, leszűkíti a vérereket, amivel minimalizálni tudja a bőrfelszín közelébe jutó vér mennyiségét és a hőleadást.

Ennek következtében azonban a vérnyomás emelkedik, hiszen a vérnek kisebb keresztmetszetű ereken kell átfolynia. A szervezet automatikusan igyekszik csökkenteni a vérnyomást, tehát a vérből kiszűri a felesleges folyadékot, amihez a vesék fokozott működésére van szükség. Az eddig leírt szép hosszú folyamat eredményeképpen pedig jelentkezik a vizelési inger. Hogy pontosan milyen hőmérséklet váltja ki a hideg diurézist, az egyénfüggő, de az életkor, a nem, a testfelépítés és az étrend is befolyásolhatja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindezek miatt az is könnyen érthető már, miért fontos a hidegebb hónapokban is ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Télen talán nem izzadsz annyit, de a hideg okozta fokozott vizeletkiválasztás miatt fontos, hogy ilyenkor is pótold az elveszett folyadékot, és persze ajánlott melegen öltözni. Végezetül pedig némi testmozgás is sokat segít, hogy ne fázz.

A világ leghidegebb települései

Ha igazán fázós vagy, a következő településeket csak fotón nézd meg. Télen a mínusz 50-60 fok sem ritka az alábbi helyeken.

Milyen az élet a világ leghidegebb helyein? Ahol a mínusz 60 fok sem ritka

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük