Fontos jegyvásárlási szabályt változtat meg a BKK: a szigorítás már a héten életbe lép

Ha HÉV-vel jársz, ezt neked is tudnod kell, szombattól változnak a jegyvásárlási szabályok.

jegyautomata
beauty and style
Top olvasott cikkek

2018. szeptember 1-jétől új jegyvásárlási szabályok lépnek életbe a HÉV-vonalakon: a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítő jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a szerelvényekre. Aki ezt elmulasztja, a vonaton csak pótdíj fizetése mellett vásárolhat kiegészítő jegyet - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Olyan, közigazgatási határon kívül eső megállónál felszállva, ahol nincs pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata, továbbra is pótdíjazás nélkül lehet megvenni a jegyet a HÉV-en. Az új szabály szeptember 1-jei hatályba lépésétől a hónap végéig tartó türelmi időszakot alkalmaznak: ezen időszak alatt az ellenőrök még nem szabnak ki pótdíjat, de felhívják a figyelmet az elővételi jegyvásárlás kötelezettségére.

A főváros közigazgatási határán belüli felszállás esetén nincs változás: a budapesti megállóktól a közigazgatási határon kívüli megállókig történő utazás esetén továbbra is pótdíj nélkül lehet megváltani a kiegészítő jegyet, amennyiben az utas rendelkezik Budapesten belül érvényes jeggyel vagy bérlettel.

A közigazgatási határon kívüli megállókból Budapestre utazva viszont - az új szabály szerint - csak előre megváltott jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a HÉV-re, amennyiben a felszállás helyén pénztár vagy automata üzemel. A BKK értékesítési pontjain - melyek számos HÉV-állomáson is megtalálhatók - előre meg lehet vásárolni a járatokra szükséges jegyeket, bérleteket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kiegészítő jegyet, bérletet nemcsak a felszállás napján és helyén lehet megvenni: városszerte összesen 367 jegyautomata biztosítja éjjel-nappal a jegy- és bérletvásárlási lehetőséget, továbbá nyitvatartási idejében az összes BKK-ügyfélközpont is az utasok rendelkezésére áll. A pénztárakról, automatákról, ügyfélközpontokról térképes felületen tájékozódhat az utazóközönség a BKK-Pont keresőn. A változással kapcsolatos részletes információk a MÁV-HÉV honlapján olvashatók.

Kiemelt kép: MTVA/Róka László

Nézd meg ezt is - 20 másodperccel korábban jött a vonat

Míg az átlagember számára a pontosság többnyire erény, addig Japánban kőbe vésett szabály, melynek megszegése felér egy istenkáromlással. Ha mégis megtörténik, akkor a hatóságok azonnal intézkednek, és mindent megtesznek, hogy a jövőben ez ne forduljon elő.

Ezt is szeretjük