Váratlan fordulatot vesz az időjárás a hétvégén: erre kell készülnünk

Igazi késő őszi idő várható a hétvégén.

novemberi-időjárás1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Péntek délután a legtöbb helyen napos idő várható, de főként a Nyugat-Dunántúlon egész napra beragadhat a felhőzet. Legfeljebb szitálás alakulhat ki. Mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a napos tájakon 11 és 14, a tartósabban borult, párás, ködös részeken 4 és 10 fok között várható. Késő estére 1, 8 fokra hűl le a levegő. Estére terjeszkedik a köd és a rétegfelhőzet, amely reggelre az ország nagyobb részét beborítja. A ködös tájakon szitálás, esetleg ónos szitálás előfordulhat. Többnyire gyenge keleties légmozgás lesz a jellemző, de a Nyugat-Dunántúlon időnként élénk lökések kísérhetik a délire forduló szelet. A hőmérséklet hajnalban -4 és +4 fok között alakul.

Szombaton a ködös területek kiterjedése fokozatosan csökken. Kezdetben elsősorban réteg-, illetve fátyolfelhők lehetnek, napközben azonban nyugat felől vastagszik is a felhőzet. Reggelig csak szitálás fordulhat elő néhol. Napközben, illetve este főleg az ország nyugati felén-kétharmadán valószínű szórványosan eső. Mérsékelt marad a légmozgás. A minimum-hőmérséklet általában -4 és +4, a maximum többnyire 7 és 12 fok között alakul.

novemberi-időjárás2
Fotó: Stephen Simpson / Getty Images Hungary

Vasárnap főként a keleti országrészben számíthatunk éjjel ködös területekre, ezek zsugorodása vagy megszűnése után inkább fátyolfelhős idő valószínű, több-kevesebb napsütéssel. Nyugatabbra vastagabb lehet a felhőzet. Reggelig szórványosan, napközben csak helyenként valószínű eső, nagyobb eséllyel a Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység térségében. Az északi, északkeleti szél néhol időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, +6, a csúcshőmérséklet 7, 14 fok között valószínű.

Ilyen varázslatos az ősz az Alpokban

A sárguló levelek csak még csodásabbá teszi az Alpok vonulatait.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük