Ezért nagyon veszélyes megenni a dísztököt: egyáltalán nem alkalmasak az emberi fogyasztásra

Az őszi dekoráció egyik főszereplője akár komoly ételmérgezést is okozhat.

dísztök2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden évszaknak megvannak a kötelező dekorációs elemei és színei, ősszel általában a megsárgult levelek, a különböző termések és a dísztökök kapnak nagyobb hangsúlyt. Ezek piacokon és áruházakban is beszerezhetők, azonban jó tudni, hogy a legtöbb dísztök nem alkalmas az emberi fogyasztásra.

A dísztökök nagy része toxikus vegyületeket tartalmaz, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okozhat. A Nébih 2018-as közleményéből kiderül, hogy Franciaország már jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma.

Magyarországon is egyre népszerűbbek a dísztökök

A közlemény szerint a megbetegedéseket csaknem 40%-ban boltban vásárolt, míg 60%-ban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozza. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzik, ami összefüggésbe hozható a közelgő halloweenhoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek.

dísztök1
Fotó: kajakiki / Getty Images Hungary

A tökfélék családjába számos - összesen mintegy kilencszáz - faj tartozik. Bár közéjük soroljuk a dekorációra használatos dísztököket is, ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, hiszen toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okoz (gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás). A Magyarországon is egyre népszerűbb halloweenidőszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől, vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Nébih - a vásárlók egészségének megóvása érdekében - felhívta az élelmiszer-forgalmazó vállalkozók figyelmét, hogy az áruházakban javasolt elkülöníteni az ehető tökféléket a dísztököktől, valamint a  nem ehető fajták esetében egyértelműen jelölni kell a vásárlók számára, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan. Emellett arra kérik a lakosságot, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben kell meggyőződni, hiszen a dísztököket csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, azaz díszítő célzattal szabad felhasználni.

6 ötletes, de egyszerű töklámpás, amit te is kifaraghatsz: sokáig jól mutatnak

Macskás, denevéres és baglyos töklámpások következnek egyszerű verzióban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük