Ezért nagyon veszélyes megenni a dísztököt: egyáltalán nem alkalmasak az emberi fogyasztásra
Az őszi dekoráció egyik főszereplője akár komoly ételmérgezést is okozhat.

- Ilyen bitang nőies tud lenni a rövid frizura: előtte-utána fotók mutatnak rá, milyen sokat jelent az előnyös, divatos fazon »
- Megemeli a hajtöveket és szuper dús tartást ad: ezért a hajformázó eszközért rajonganak most a szépségbloggerek »
- A nappali és az esti arcápolási rutin nagyon más: nem mindegy, hogy mikor mit kensz az arcodra »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
Minden évszaknak megvannak a kötelező dekorációs elemei és színei, ősszel általában a megsárgult levelek, a különböző termések és a dísztökök kapnak nagyobb hangsúlyt. Ezek piacokon és áruházakban is beszerezhetők, azonban jó tudni, hogy a legtöbb dísztök nem alkalmas az emberi fogyasztásra.
A dísztökök nagy része toxikus vegyületeket tartalmaz, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okozhat. A Nébih 2018-as közleményéből kiderül, hogy Franciaország már jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma.
Magyarországon is egyre népszerűbbek a dísztökök
A közlemény szerint a megbetegedéseket csaknem 40%-ban boltban vásárolt, míg 60%-ban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozza. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzik, ami összefüggésbe hozható a közelgő halloweenhoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek.

A tökfélék családjába számos - összesen mintegy kilencszáz - faj tartozik. Bár közéjük soroljuk a dekorációra használatos dísztököket is, ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, hiszen toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okoz (gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás). A Magyarországon is egyre népszerűbb halloweenidőszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől, vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan.
A Nébih - a vásárlók egészségének megóvása érdekében - felhívta az élelmiszer-forgalmazó vállalkozók figyelmét, hogy az áruházakban javasolt elkülöníteni az ehető tökféléket a dísztököktől, valamint a nem ehető fajták esetében egyértelműen jelölni kell a vásárlók számára, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan. Emellett arra kérik a lakosságot, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben kell meggyőződni, hiszen a dísztököket csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, azaz díszítő célzattal szabad felhasználni.
6 ötletes, de egyszerű töklámpás, amit te is kifaraghatsz: sokáig jól mutatnak
Macskás, denevéres és baglyos töklámpások következnek egyszerű verzióban.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- kultúra
- halloween