A tökéletesre faragott halloweeni tök 4 titka: az sem mindegy, melyiket választod

Így faragj töklámpást otthon.

tokfaragas-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tökfaragás első pillantásra nem tűnik bonyolult feladatnak, és mindenféle előismeret nélkül is neki lehet esni, de igazán szép és hosszan tartó akkor lesz a töklámpás, ha az ember odafigyel az apró részletekre is.

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő tök kiválasztása. Olyan tököt érdemes választani lámpásnak, amelynek lehetőleg vékonyabb a héja, így szebben átvilágítja a teamécses. Az érett tök a legjobb a faragáshoz. Hogy melyik alkalmas, azt hasonlóan kell megállapítani, mint a dinnyék esetében: meg kell kocogtatni a zöldséget, és ha mélyen kongó hagyja van, akkor tökéletes. Nem szabad olyan tököt venni, ami foltokban puha, vagy amelynek nem feszes a héja, és azokat a darabokat is kerülni kell, melyek sérültek, ezek ugyanis hamarabb megromlanak.

Hogy faragd ki a tökéletes töklámpást?

A tökéletes halloweeni élményhez négy tippen keresztül vezet az út. Először is, mielőtt még nekiállnál a kaszabolásnak, fontosak az előkészületek. A tök kifaragása elég sok maszatolással jár, ezért érdemes szabadtéren végezni, vagy újságpapírokkal, nejlonzacskókkal teríteni le a munkafelületet, hogy utána egyszerűen a kukába dobható legyen a szemét. Ha ezt elfelejted, sokat kell majd takarítanod. Emellett szükség lesz még a faragáshoz néhány erős késre és egy alkoholos filcre.

tokfaragas-1

Az alkoholos filc azért kell, hogy előre ki tudd rajzolni, hogyan szeretnéd elhelyezni a mintát, így lesz igazán látványos és szimmetrikus a lámpás. A jól megtervezett töklámpás egészen elképesztő is tud lenni. Ez nem csak az arcformára vonatkozik, ugyanígy kijelölheted azt is, hogy pontosan hol szeretnéd lecsapni a tök fejét. Ha ez megvan, kezdődhet a munka mocskosabb része.

toklampas

A tök kivájásához először a zöldség kalapját kell levágni, ehhez rajzolj ki egy 10-15 centi átmérőjű kört, majd éles késsel távolítsd el, de úgy, hogy ferdén tartsd a kés élét, 45 fokos szögben, így a végén majd vissza tudod illeszteni a tökre a tetőt. Egy kanállal vájd ki a tök belsejét a lehető legközelebb a falhoz. Ne maradjon benne szinte semmi hús. A magokat gyűjtsd egy tálba, ezzel később még lesz dolgod. Ha ez megvan, jöhet az arc mintája, amit előre kirajzoltál, végül pedig a teamécses a töklámpás belsejébe.

tokfaragas-3

Miközben a lámpás ijesztgeti az embereket, pörkölj magadnak nassolnivalót. Tisztítsd meg, és szárítsd ki a tökmagokat, majd forgasd őket olajba, fűszerezd sóval, borssal, és told be a sütőbe. Alacsony hőfokon pirítsd aranybarnára, így nem veszik kárba a tök belseje sem egészen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Látványos töklámpások

Nem kell feltétlenül a hagyományos rémarchoz ragaszkodni, egészen nyugodtan elengedheted a fantáziádat, amikor a lámpást faragod. Mutatunk néhány ötletadó képet, hogyan csinálták mások.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük