A héten megbolondul az időjárás: ez várható
Hőség és jég. Az előrejelzések szerint minden körülményre fel kell készülni. Európa a hőségtől szenved, és árvizek pusztítanak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A héten marad a már megszokott változékony időjárás. Míg egyes helyeken akár 34 fokos hőség is előfordulhat, erős szélre és helyenként felhőszakadásokra kell számítani. A nyári viharok nyomán már csaknem 2 milliárd forintos kárt mértek fel országszerte. Az idei nyár 2006 óta a legforróbb Európában.

Hőség és jég is várható

Hétfőn este hidegfront érkezett az ország egyes részei fölé, ami miatt sok helyen heves esőzések alakultak ki.

Kedden a hidegfront kelet felé távozik, de elszórtan északon, északkeleten kialakulhatnak még záporok, zivatarok. Az északias szél napközben többfelé megélénkülhet. Nyugaton, északnyugaton és északon 25-28°C között alakul a hőmérséklet, máshol 29-33°C várható.

Szerdán napközben még akár 34 fokos hőséggel is számolni kell, aztán este ismét lecsap egy front, és sok esőt hoz. A változóan felhős időben csütörtökön többfelé, pénteken elszórtan újra kialakulhatnak záporok, zivatarok. Csütörtökön nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: nyugaton 20 fok körül, délkeleten 30 fok felett alakulhat a hőmérséklet- írja az Időkép.hu előrejelzése.

A hőség mellett felhőszakadásra és jégesőkre is számítani kell a hét következő napjaiban. A hőség és a viharok előreláthatólag csak hétvégére szűnnek meg az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint.

Szinte minden hétre jut egy-egy nagyobb vihar, felhőszakadás, jégeső. Nézegess képeket az elárasztott országról!

Sok gondot okoz idén nyáron az időjárás

Az idei nyarat eddig a forróság és a sok vihar, csapadék jellemzi. A szélsőséges, viharos időjárás miatt eddig csaknem 25 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítótársaságokhoz az elmúlt három hétben, a károk becsült értéke elérheti az 1,8 milliárd forintot - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége - Mabisz - hétfőn az MTI-vel. A leggyakrabban a tetők sérültek, de gyakori volt a fák kidőlése miatti kár, illetve nagy számban jelentettek ázásos, elöntéses, illetve villámcsapás okozta károkat is.

2006 óta az idei a legforróbb nyár Európában. A Bloomberg által megkérdezett szakértők többsége szerint a nyár végén újabb rekordok dőlhetnek meg. Egyes helyeken már a június és a július is 60 éves melegrekordokat hozott. A nagy meleg miatt többet használják a légkondicionálókat, ami nagyobb terhet ró az atomerőművekre, ám az azok hűtésére szolgáló tengervíz is melegszik ilyen időben. Emiatt egyre nagyobb probléma az áramellátás Európa egyes részein - számolt be a Napi.hu.

Eközben az elmúlt hónapokban az időjárás több helyen száz éve nem látott szélsőségeket produkált. A Balkánon májusban pusztító árvizek 51 halálos áldozatot követeltek Boszniában, Horvátországban és Szerbiában. A térségben augusztus elejére visszatért az ítéletidő.

Ezt is szeretjük