Őszies idő vár ránk a héten: esőre és napsütésre is ugyanúgy lehet számítani

November utolsó teljes hetének időjárása változatosan alakul majd.

novidőjárás2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hétfő délután túlnyomóan borult, párás idő várható. Napközben a legtöbb helyen javulnak ugyan a látási viszonyok, de néhol tartósan ködös idő várható. Délutántól helyenként előfordulhat eső, emellett a ködös tájakon szitálás. Késő este északnyugat felől elkezdődik a felhőzet csökkenése. Az északi szél előbb a Dunántúl nyugati részén, estétől már a Tiszántúlon is megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között várható. Késő estére 1, 7 fokra hűl le a levegő.

Kedden tovább szakadozik, csökken a felhőzet, az ország nagy részén több órára kisüt a nap, de főleg a délnyugati tájakon és egy középső konvergencia térségében lehetnek még hosszabb ideig felhős körzetek. Reggelig délnyugaton néhol előfordulhat kisebb eső, egyébként számottevő csapadék nem valószínű. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Az északi szél sok helyütt megélénkül. A minimum-hőmérséklet -6 és +5 fok között alakul, az Északi-középhegység szélvédettebb völgyeiben mérhetjük az alacsonyabb, a felhősebb délnyugati vidékeken a magasabb értékeket. A maximum-hőmérséklet 5 és 10 fok között várható.

novidőjárás1
Fotó: Profimedia

Szerdán az éjszaka képződött köd és rétegfelhőzet ritkul, zsugorodik, inkább csak az északkeleti országrészben maradhatnak felhős, párás körzetek, általában több órára kisüt a nap. Estétől ismét egyre nagyobb területen számíthatunk ködre, illetve rétegfelhőzetre. Számottevő csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalra -9 és +1 fok közé hűl le a levegő. Délután 4 és 9 fok közötti értékeket mérhetünk.

Csütörtökön főleg réteg- és fátyolfelhőzetre számíthatunk, hosszabb napsütés elsősorban a középső és a délkeleti országrészben valószínű. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás előfordulhat (hajnalban északkeleten elvétve ónos szitálás, jelentéktelen hószállingózás sem teljesen kizárt). A délkeleti, keleti szelet sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon néhol erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb idő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pénteken délnyugat felől megvastagszik a felhőtakaró. Ez a frontfelhőzet napközben északkelet felé vonul, mögötte átmeneti vékonyodások, szakadozások lehetnek. Összefüggő csapadékzóna érheti el hazánkat, amely északkelet felé helyeződik, miközben valamelyest gyengül. Ugyanakkor a délutáni, esti órákban másutt is előfordulhat még elszórtan eső, zápor. A délkeleti, majd északnyugati szél több helyütt megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között várható.

Ilyen varázslatos az ősz az Alpokban

A sárguló levelek csak még csodásabbá teszi az Alpok vonulatait.

(Képek forrása: Profimedia)

Ezt is szeretjük