A magyar first lady: folytatja elődei munkáját
Herczegh Anita portré
Anya, háziasszony és egyúttal ő az ország első nője is. Ismerd meg jobban Herczegh Anitát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Herczegh Anita egész életére a tudatosság jellemző. Nem elég, hogy 30 éve hű társa férjének, Áder János államfőnek, és csodálatos édesanyja négy közös gyermeküknek, a kulturális értékek és a hagyományok őrzése, valamint a társadalmi szerepvállalás is ugyanolyan lényeges számára.

Áder János 2012-es beikatásán
Ritkán látni őket gyermekeik körében

Pillants be az ország első hölgyének múltjába és jelenjébe!

Ígéretes kezdet

Herczegh Géza jogtudós egyetlen lányának szinte a génjeiben volt a jog iránti elhivatottság. Anita, édesapja nyomdokaiba lépve a nyolcvanas években iratkozott be a Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi karára, ahol nem csak jogi diplomáját szerezte meg, hanem egyúttal férjét is megismerte.

A jelenlegi first lady az egyetem befejezését követően bíróként helyezkedett el, azon belül is gazdasági ügyekkel foglalkozott, ám 16 év után úgy döntött, felfüggeszti a pályafutását és hivatását, hogy teljes mértékben a családjára tudjon koncentrálni.

Karitatív tevékenység

Habár férje már a rendszerváltást követően ismert politikussá vált, Anita nem kereste eddig a nyilvánosságot.

Áder köztársasági elnökké választása előtt megkapta az Európai Parlament képviselői székét, így az egész család Brüsszelbe költözött, a gyerekek is itt folytatták a tanulmányaikat. Anita az időt kihasználva örömmel kapcsolódott be a helyi közösségi szervezetek életébe, ahol nagy hasznát vette az angol, német és a francia nyelvtudásának.

Hazatérve first ladyként csöppent bele a magyar köztudatba, férje 2012-es beiktatása óta a nyilvánosság előtt is szerepet vállal jótékonykodásával és igyekszik felhívni a figyelmet a kultúra és a tanulás fontosságára.

Herczeg Anita alázattal áll a korábbi köztársasági elnökök feleségeinek karitatív munkájához és igyekszik folytatni elődjei munkáját. Tevékenységének legfontosabb pillére a tehetséges gyermekek és rászorulók felkarolása, hogy mindannyian megkaphassák a kellő támogatást és segítséget. Magyarországon tíz tehetséges gyermekből kilenc sajnos elveszik a korlátok miatt, emiatt a magyar first lady egyszerre szószólója és aktív résztvevője a tehetséggondozásnak, sőt, emellett a hagyományok ápolását is szívügyének tekinti.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Adni öröm! elnevezésű akciójában is részt vett
30 éve együtt vannak
Régi fotó a családi albumból

Hűséges feleség és odaadó anya

Férjével az ELTE Jogi Karán ismerkedett meg egy közös sítáborozás alatt, még első éves korában. Áder ekkor már végzős hallgató volt, de kapcsolatuknak ez nem szabott gátat, a szerelemből 1984-ben házasság lett, ami azóta is tart. Az egyetem évei alatt mindketten az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgoztak, családjukat pedig egy közösen bérelt föld műveléséből tartották el a korai években. Négy gyermekük közül a legidősebb, Borbála jogász lett, András gazdasági főiskolát végzett, Orsolya a művészetek irányában érdeklődik, a kis Júlia pedig az általános iskolai tanulmányait végzi éppen.

Anita számára a családi béke és harmónia a legfontosabb, habár sokan próbáltak pálcát törni felette, miszerint magyar first ladyként nem fogja megállni a helyét. A kritikák láthatóan leperegnek róla, hiszen mindig töretlen mosollyal jelenik meg a közönség előtt. Sugárzik róla az élet szeretete, a kötelességtudat pedig láthatóan kiegyensúlyozottá teszi személyét.

Anita közéleti szereplőként elsődleges feladatának tekinti, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők, a rászorulók, a tehetséges gyerekek és emberek megsegítésére, és próbálja a nyilvánosság előtt is minél inkább hangsúlyozni ennek fontosságát.

Fotók: MTI / Beliczay László, MTI / Kallos Bea; KEH

Ezt is szeretjük