Áder a piros lámpáról, Brüsszelről és a horgászásról

Az államfő elmúlt éve

Áder János államfőt a 2012-es évről kérdezték.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jelenlegi köztársasági elnököt, Áder Jánost 2012. május 10-én iktatták be. Az egyéves évforduló alkalmából az MTVA-nak és a TV2-nek adott interjújában értékelte az elmúlt évet.

A 25 perces beszélgetés alatt több témát is érintettek, de a legkiemelkedőbb mégis az alaptörvény negyedik módosítás-aláírásának kérdése volt. Ez a lépés ugyanis sarkalatos pont volt elnöki tevékenységében. Alapvetően az emberek nem szimpatizáltak ezzel a lépésével, ezért tették fel Ádernak szinte rögtön a kérdést: miért írta alá? 

Ezért írta alá a módosítást

Áder János válasza egyértelmű volt, egy példán vezette le a gondolatmenetet. Átmegyünk-e autóval a piros lámpán, vagy sem? Nem megyünk át, mert tilos és veszélyes.

- Az alkotmány egyértelműen egy piros lámpát mutatott fel nekem, hiszen az alkotmány erre vonatkozó rendelkezése szerint az államfőnek egy bizonyos határidőn belül alá kell írnia és ki kell hirdetnie a módosítást - fejtette ki.

Áder elmondása alapján sokáig mérlegelte a kérdést, rengeteg emberrel beszélt, tanácsot kért, minden indítványt és beadványt elolvasott.

- De a helyzet olyan egyszerű, hogy nem szabad átmenni a piros lámpán! - röviden így magyarázta meg a törvény elfogadását. 

Az elmúlt egy év

Azt, hogy az elmúlt egy év alatt milyen benyomást keltett elnökként, az embereknek kell eldönteni. Áder úgy véli, hű maradt a beiktatási beszédében elhangzottakhoz. Szerinte szükséges észrevenni a hétköznapok teljesítményét, mert ez is ugyanolyan fontos lehet, mint egy Nobel-díj. 

Újfent egy példával élt az elnök a Belecska kis falujában tett látogatása kapcsán. Belecskán a lakosság 40%-a munkanélküli. Emiatt kitaláltak egy programot, melynek lényege, hogy az önkormányzattól bérelt földön végeznek mezőgazdasági munkát. Először csak maguknak termeltek, majd már a piacra is vitték az árut, és azóta is a folytatáson gondolkodnak, hogyan lehetne munkát adni az embereknek. A falu tehát magának teremtette meg a munkát, saját magán segített, ami rendkívüli példaértékkel bír.

Fotók! Áder János, ahogy csak ritkán láthatod

Nézegess képeket!

Elolvasom

Brüsszeli tapasztalatok

Az államfőt megkérdezték Magyarország Európai Unióval való kapcsolatáról is. Áder európai parlamenti képviselőként azt tapasztalta, hogy más országok képviselői a magyarországi demokráciáról szóló kérdést teljes mértékben a helyén kezelik. Nem kritikákat, sokkal inkább a napi érdekérvényesítéssel kapcsolatos kérdéseket kapott Brüsszelben Magyarország alkotmányos helyzetére vonatkozóan. A téma visszatérő napirendi pont volt, amit Áder egy lehetőségként tekintett, mert itt el tudta magyarázni a partnereinek, hogyan kell érteni a magyar alkotmányos helyzetet. 

Jogában áll dönteni?

Viszonylag hosszan beszéltek a kegyelmi kérvények elfogadásáról is: ez Geréb Ágnes neve kapcsán merült fel, aki végül nem kapott elnöki kegyelmet. Szerinte ebben a kérdésben egyetlen fórum van Magyarországon, és ez a Független Bíróság. Neki nem az a feladata, hogy eldöntse, ki a bűnös. Ez a bíróság dolga, aminek a határozatát nem bírálhatja felül. Államfőként a kegyelem kérdését sokkal inkább olyan szempontból kell megvizsgálnia, hogy milyen sors áll a történések hátterében.

Áder kegyelmet adott például annak a fiúnak, aki egy közlekedési baleset okozójaként egy másik embertársa halálát okozta, és a bíróság két és fél év börtönre ítélte. Mielőtt bevonult volna, öngyilkosságot kísérelt meg, sikertelenül.

Orbán és Gyurcsány, ahogyan már nem is emlékszel rájuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

A fiatalember életben maradt, de amputálni kellett a kezeit, és egyéb súlyos károsodása is maradt. Ebben az esetben az államfő megadta a kegyelmet, hiszen elég büntetést rótt magára a balesetet okozó fiú.

Áder a magánéletben

Áder János végezetül beszélt arról, hogy igyekszik négy gyerek mellett következetes apa lenni, és egyenlő mércét alkalmazni. A legkisebb lánya tízéves, aki nehezményezi apja távollétét, de reményei szerint ezt majd nyáron kompenzálni tudja a család felé. Sok munkája ellenére a társasága megmaradt, ugyanúgy eljár horgászni és evezni a barátaival, mint korábban, ahol a sátrak melletti bográcsban főzik meg az aznapi vacsorájukat. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Áder azt is elárulta, nagyon sok mindent és több szempontból kellett mérlegelnie a poszt elvállalásával kapcsolatban, amíg végül meghozta a döntést. Utolsó pontként az államfő az idei év legnagyobb eseményeként az októberi víz témájú konferenciát emelte ki, ami a vízbiztonság kérdéséről, a víz hasznosításáról és az édesvizek megóvásáról szól. Ez a kérdés állítása szerint nemcsak ellátási szempontból fontos, hanem súlyos egészségügyi és szociális kockázatokkal is jár. 

Fotó: MTI.

OLVASD EL EZT IS!

  • belföld
  • köztársasági elnök

Áder János felesége élelmiszert gyűjtött

Ezt is szeretjük