Politikustemetőből az államfői posztra?

Íme, a csornai Charles Bronson

Áder János a legesélyesebb az államfői posztra. Kicsoda ő, és mit tett le az asztalra? Cikkünkből kiderül.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor miniszterelnök ma este nevezi meg államfőjelöltjét. Sajtóinformációk szerint Áder János, a Fidesz egykori keményvonalas politikusa lehet Schmitt Pál utódja.

Összegyűjtöttük, mit lehet tudni róla, ki ő, és ami még fontosabb: mit tett le az asztalra, hogy ő lehet az ország első embere.

A csornai Charles Bronson

A csornai Charles Bronson, Orbán régi harcostársa. Leginkább így emlegetik Áder Jánost, aki Schmitt Pált követheti az államfői székben.

Az 53 éves politikus Csornán született, magánéletét tekintve az tudható róla, hogy szabadidejében lelkesen horgászik, egyébként pedig nős, felesége bíró, három lány-, illetve egy fiúgyermek édesapja.

A Fidesz-alapító házelnök

Áder már egészen fiatalon kapcsolatba került a politikával: egyetemi évei alatt a Bibó István Szakkollégium tagja volt, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is, majd 1988-ban többekkel együtt megalapította a Fideszt.

A pártban később több posztot is betöltött: volt kampányfőnök, ügyvezető alelnök, frakcióvezető-helyettes és frakcióvezető, végül pedig a párt EP-képviselője.

Áder a politikán kívül nemigen foglalkozott mással, leszámítva egy rövid kitérőt a Magyar Tudományos Akadémiánál, ahol 1985-től 1990-ig dolgozott mint tudományos munkatárs. Áder kutatási területe az Országgyűlés törvényalkotó munkája volt, ami később kapóra is jött, mivel 1998-ban, a Fidesz választási győzelme után az Országgyűlés elnöke lett. 

Irány a politikustemető

Belpolitikai pályája, pontosabban a Fideszen belüli pozíciója 2007-ben gyengült meg, ekkor jelentette be, hogy indulni akar a párt EP-képviselőjeként 2009-ben.

A bejelentést többen összefüggésbe hozták azzal a 2007-ben kirobbant botránnyal, amikor a Magyar Nemzet arról számolt be: az Orbán Viktort eltávolítani óhajtó jobboldali elégedetlen csoportok egyik vezetőjeként Schmidt Mária új jobboldali párt alapítására készül, az új párt elnökének kilétét még homály fedi, de meg nem nevezett bennfentesek szerint Áder János, a Fidesz korábbi frakcióvezetője az, aki "még általuk sem ismert feltételekhez köti esetleges szerepvállalását".

A Magyar Nemzetnek a cikk miatt végük 1 millió forintot kellett fizetni, mert valótlanul állították Áder Jánosról: az ellen a párt ellen szervezkedett, melynek több mint másfél évtizede tagja, prominens vezető személyisége. Ami biztos, hogy Áder végül az EP-képviselőséget választotta, ez pedig már csak azért is érdekes, mert közkeletű vélekedés szerint az EP nem más, mint egy "politikustemető": azok választják az EP-képviselőséget, akiknek itthon már nem terem babér.

Volt vitája Orbánnal

Áder az EP-képviselőségre való jelentkezést azzal magyarázta egy, a Népszabadságnak adott interjújában, hogy nem hiszi, hogy a magyar belpolitika a 2006-os Fidesz-vereség után tartogat még kihívást számára.

Az interjúban egyébként elismerte azt is, hogy voltak konfliktusai Orbánnal és a Fidesz elnökségének más tagjaival, sőt, akadt olyan elnökségi ülés, amely veszekedésbe torkollott, bár ezt Áder nem tartotta rendkívüli eseménynek.

A képviselőséget Áder megnyerte, amiből egy kellemetlen ügye is származott. Az MSZP lemondásra szólította fel, miután a Youtube-ra is felkerült egy videó, amelyből kiderült, hogy a képviselő egyáltalán nem tud angolul. Az EP-ben pedig nehézkesen értetné meg magát magyarul a képviselőkkel.

Áder nem mondott le, és Brüsszelben a környezetvédelmet választotta szakterületének, idén a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottság alelnökévé választották. Innen kerülhet az államfői székbe.

Ádert sokan kritizálják már most azért, hogy Göncz Árpáddal, Sólyom Lászlóval vagy épp Mádl Ferenccel ellentétben semmit nem tett le az asztalra, ami nem a politikával kapcsolatos.

Ezért lenne jó elnök Török Gábor szerint

Török Gábor blogjában ezzel szemben úgy érvelt: nem lenne szabad egy kalap alá venni és eleve diszkreditálni minden pártpolitikust.

- Kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett - fogalmaz az alkotmány. Az államfő megválasztásához kényelmes többséggel rendelkező Fidesz-KDNP-nek most - többek között - azt kell mérlegelnie, hogy a számukra elfogadható jelöltek közül kinek van több esélye arra, hogy ennek az alkotmányos előírásnak megfeleljen. Meggyőződésem, hogy az alkalmasság nem a pártpolitikától való távolságból fakad, ahogy - erre egészen közeli példa áll rendelkezésünkre - az alkalmatlanságot sem a pártpolitikus előélet determinálja - írja az elemző.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Török Gábor hozzáteszi: Áder a "politika sűrűjében" eltöltött két évtized alatt rendkívül fegyelmezett és határozott értékekkel rendelkező politikusnak tűnt, aki egy kritikus helyzetben nem véletlenül vált belső ellenséggé, és - feltehetően ennek következtében - fordított hátat egy időre a magyar belpolitikának.

- A politika világában még nem megméretett jelöltekkel szemben van egy nagyon komoly előnyük a pártpolitikusoknak: nagyjából tudjuk, hogy mire számíthatunk tőlük - zárta bejegyzését Török Gábor.

Ezt is szeretjük