A kormány majdnem 5 milliárdot vesz el a magyaroktól

Ennyi pénzzel támogatja a határontúliakat

Hiába kérdeztünk, nem jött válasz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hónapokban a Facebookon kezdett terjedni egy fiatalember sztorija, aki szlovákiai ügyintézése közben lett figyelmes arra, hogy egy bank előtt tömött sorban ácsorognak az embereknek. A férfi utánakérdezett a dolognak, és kiderült, hogy a magyar kormány előszeretettel támogatja a határon túli magyar diákokat, iskolákat és felsőoktatási intézményeket.

Ennek persze meglehetősen helyilegenda-szaga volt, ezért kicsit utánajártunk az ügynek. A kiindulópont az, hogy a határon túli általános iskolában tanuló magyar diákok pályázhatnak a magyar állam által nyújtott 22 400 forintos támogatásra. Ezt a juttatást Magyarországon rászorultsági alapon lehet igényelni.

Miről van szó?

A 20 ezer forintos juttatást iskolakezdéskor kapják meg a határon túl magyarul tanuló diákok. Ennek kitétele, hogy az adott diák lakhelyéhez tartozó intézményben nincs magyar nyelvű tagozat, az illetőnek speciális magyar nyelvű oktatásban van része, de alapvetően a tanulmányait magyarul kell, hogy folytassa.

A támogatásra pályázni kell a magyar szerveknél, az összege közel 5 milliárd forint. Ezzel tulajdonképpen nem is az a probléma, hogy létezik, hanem az, hogy mindeközben mennyi mindentől esik el a Magyarországon élő ember, hiszen a köz- és a felsőoktatás tele van alapvető és megoldatlan problémákkal, amelyektől látszólag a legtöbben elfordulnak.

A határon túl tanulók tankönyvekre és egyéb, a tanuláshoz szükséges eszközökre kapnak 2400 forint támogatást, de a felsőoktatásban magyarul tanulóknak is jár 2800 forintos juttatás úgy, hogy a szociális helyzetet nem mérlegelik. Ehhez képest Magyarországon kemény elbírálás alá vetnek mindenkit, aki igényli a támogatást.

A felsőoktatás is érintett

Magyarországon néhány felsőoktatási intézmény az elmúlt év telén arra kényszerült, hogy szénszünetet tartson az intézményeket érintő anyagi problémák miatt. A Bethlen Gábor Alap ezzel szemben több milliárd forinttal támogatott egyes határon túl működő felsőoktatási intézményeket.

Az Orbán-kormány meghökkentő döntései

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezen juttatásoknak a ténye különösen ellentmondásos, hiszen a magyar köz- és felsőoktatás területén manapság egyre több panaszt és zúgolódást lehet tapasztalni mind a diákok, mind a szülők, mind pedig a pedagógusok részéről.

Az év eleji tankönyvrendelési mizéria, a felkészületlen és eszközhiányos iskolák, valamint a tanárok fizetésemelésének kérdése még mindig kérdéses pontok, hiszen meglehet, hogy emelkedett a tanárok fizetése, de fénymásolópapírra vagy nyomtatópatronra már nincsen kerete az iskoláknak. Az Orbán-kormány által felállított Klik működése is hagy némi kívánnivalót maga után.

A minisztérium pironkodik?

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a feltett kérdésekre csak ímmel-ámmal válaszolt - arra a kérdésre, hogy mindez igaz-e, azt a választ kaptuk, hogy a határon túli magyarok részére a magyar nyelvű közoktatás megerősítése és a magyar nyelvű oktatási intézmény választásának ösztönzésére többek között a Szülőföldön magyarul program szolgál.

Ennek a támogatási programnak alapja a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény, melynek célja a szomszédos államokban élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése. A pályázaton elnyerhető összeg nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra 22 400 forint. Tehát a hír igaz.

Két embert ölt meg a 16 éves kamasz fiú – Az apja vette ki a fegyvert a kezéből

Nézegess képeket!

Elolvasom

A minisztérium azt is elmondta, hogy a támogatásra pályázni lehet, és a jogosultságot is igazolni kell. A támogatásra egyébként a 2014-es évi költségvetési törvény alapján 4820 millió forint áll rendelkezésre. A minisztérium arra a felvetésünkre, hogy amíg Magyarországon rászorultságtól függenek a hasonló támogatások, addig a határontúliaknál kérdés, hogy vizsgálják-e egyáltalán, közölte, hogy a támogatás nem szociális jellegű, hanem azt a magyar nyelvű közoktatás támogatására nyújtják, illetve általa magyar nyelvű oktatási intézmény választására kívánják ösztönözni a határon túli diákokat.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amire nem kaptunk választ

Az államtitkárságnak feltett kérdések közül néhányra azt a visszajelzést kapta a szerkesztőség, hogy a KIM-nek nem áll módjában tájékoztatást adni. Azt szerettük volna megtudni, hogy a határon túli magyarok kapnak-e egyéb támogatást is, de arra az egyszerű kérdésre sem jött válasz, hogy mióta, vagy hogy például egy Amerikában élő és magyar iskolában tanuló diák is kapja ezt. A KIM arra a kérdésre, hogy akkor mégis pontosan hol lehet érdeklődni, egyáltalán nem válaszolt, ahogy arra sem, hogy a támogatás után ellenőrzik-e, hogy a gyerek valóban magyarul oktató iskolába jár. Természetesen a témával kapcsolatos további felmerülő kérdésekre megkeressük a választ.

Kép forrása: MTI/Komka Péter

Ezt is szeretjük