Hány ember élt eddig a Földön? Íme, a szám!

Meg fogsz lepődni!

A Föld lakossága átlépte a 7 milliárdot, így a tudósok is elgondolkodtak: többen vagyunk, mint valaha?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miután az ENSZ tavaly októberben bejelentette, hogy bolygónk lakossága meghaladta a hétmilliárd főt, sokakban felmerült a kérdés: hányan éltek eddig a Földön? Lehet, hogy most többen vagyunk, mint korábban valaha?

Kiszámolták, hányan jártak már a bolygón

A legtöbb demográfiai szakember egyetért abban, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének adata elég pontos az emberiség jelenére vonatkozón.

A hétmilliárdos létszám elképesztően magas volta ugyanakkor sokakban felveti azt, hogy több ember él manapság, mint amennyi élt eddig összesen. A washingtoni Population Reference Bureau megpróbálkozott a kalkulációval.

Kiindulópontnak az 50 ezer évvel ezelőtti állapotot vette a hivatal, feljegyzéseket azonban az időtáv 99%-ára természetesen nem talált. Bő kétszáz évvel ezelőtt kezdett jelentősen javulni az adatellátás - főként az adóbehajtás nyilvántartása révén.

Számolni kellett a népszaporulat változásával, a születési ráták jelentős csökkenésével. Jelenleg ezer lakosra számítva évente 23 gyermek születik, ám az emberiség hajnalán sokkal magasabbnak kellett lennie a hányadnak, feltehetően elérte a 80-at is a faj túlélése miatt.

Még a középkorban sem volt magasabb az átlagéletkor 10-12 évnél, mivel a megszületettek többsége nem érte meg a felnőttkort - és így nem is tudott szaporodni -, ezért fennmaradási alapfeltétel volt a bő gyermekáldás. Mindent egybevéve a hivatal arra jutott, hogy az emberiség jelenlegi lélekszáma egyáltalán nem haladja meg a valaha élt teljeset, sőt: annak a 15-öde csupán.

A számítások szerint 107 milliárd ember élhetett eddig a Földön, így a jelenleg élők közül mindenkire nagyjából 15 halott jut. A hivatal úgy becsüli, hogy a hétmilliárd holtat az emberiség legkorábban tízezer, legkésőbb kétezer éve lépte túl.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Wendy Baldwin, a hivatal egyik kutatója emlékeztetett arra, Arthur C. Clarke klasszikusnak számító science fiction művében, a 2001: Űrodüsszeiában azt írja, hogy minden élő ember mögött 15 szellem áll.

És Clarke nem számolt rosszul - mondja Baldwin. 1968-ban állította a fentieket, amikor is 3,5 milliárd volt az emberiség akkori lélekszáma, így a washingtoni hivatal számítási módszerét alkalmazva egy élőre 29 halott jön ki - idézte a kutatót a BBC brit sajtóorgánum.

A hivatal becslése szerint egyébként kétezer éve 300 millió fős volt az emberiség, 1200 táján 450 milliós, 1650-re érte el a félmilliárdot. 1850-re 1 milliárd 265 millió főből állt, 1900-ban 1,656 milliárdból, de 1950-re már átlépte a 2,5 milliárdot.

Ezt is szeretjük