Láthatatlan koncertet ad a Budapest Bár! Vaksötétben lép fel, hogy segítsen

Hangok a sötétben: hallgass zenét anélkül, hogy bármit is látnál, és életre szóló élményben részesülhetsz.

zenet-hallgat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zenehallgatás még átütőbb élmény lehet, ha közben teljes a sötétség. A legendás Budapest Bár zenekar különleges, eddig soha nem látott - és szó szerint nem látható - koncertre készül. 2020. február 11-én számukra is teljesen ismeretlen helyzetben lépnek színpadra: a Lurdy moziban ezen az estén kialszik minden fény a színpadon és a nézőtéren. Közel 45 percen keresztül vaksötétben játszanak és énekelnek majd a csak rájuk jellemző, egyedi stílusban.

A színpadi látvány hatása nélkül az énekhangoké és a dallamoké lesz a főszerep, amelyek így még inkább a szívhez szólnak. Azzal, hogy a közönség kizárja azt az érzékszervet, amelyen keresztül a legtöbb benyomás, impulzus, tapasztalás éri az embert, teljes figyelmével a zene felé fordulhat. Ugyanakkor át is érezheti, bele is képzelheti magát abba, hogy milyen élmény egy koncert a vak ember számára.

Hangok a sötétben, már hatodszor

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület már több neves művésszel, köztük Szalóki Ágival, Németh Jucival, Vincze Lillával és Kollár-Klemencz Lászlóval is adott vaksötét koncertet, ez a rendezvény immár a hatodik lesz. Az eseménysorozatban részt vevő művészek egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy nemcsak óriási kihívás előadóként, de hatalmas élmény is volt számukra, és kiváltott egyfajta befelé figyelést, önmagukra irányított fókuszt is.

A résztvevők mind arról számoltak be, hogy felejthetetlen volt számukra a rendhagyó esemény. Csodálatos, amikor egy ismert élményt teljesen másnak élhetünk meg a különleges körülmények miatt, és megtapasztalhatjuk, hogy milyen annak, akinek nem adatott meg a látás képessége, vagy elvesztette azt. A koncertet szervező egyesület fő célja, hogy folytassa a névadó Bodor Tibor színművész küldetését.

Önkéntes felolvasással bárki segíthet

Programjaik, így a koncert lényege is az, hogy megismertessék az emberekkel a látássérültek mindennapjait. Alternatívát mutatnak másoknak, hogy aktív részesei lehessenek a segítő projekteknek, és hangjukat kölcsönadva, felolvasóként megteremthessék a látássérültek számára a minőségi időtöltést, hiszen van rá igényük.

- Nagypapám közel kilencezer órát olvasott fel a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének stúdiójában. Ez több mint egy évre való kötetet jelentett, sokat kedvencei közül maga választott ki. A látássérültek az ő hangján ismerhették meg szinte először a világirodalom remekeit emberi hangon felolvasott formában - mondja büszkén Puskás Kata Szidónia, a színművész unokája, egyben az egyesület elnöke.

A technika rohamos fejlődése okán pár éve lehetővé vált, hogy egy próbaszűrést követően bárki, akár a saját otthonában is könyveket olvashasson fel a szövetség hangoskönyvtárának. Az egyesület két év alatt több mint ötszáz kötetet készített el a közel százötven önkéntes felolvasót számláló közösség önzetlen és elkötelezett segítségével.

Örömmel üdvözlik az új felolvasókat. A szervezet maga is keresi az önkénteseket, hiszen a jelenleg elérhető, nagyjából 4100 művet tartalmazó könyvállomány még mindig csak kis hányada a Magyarországon újonnan megjelenő könyveknek, melyek száma évente körülbelül nyolcezerre tehető. Ezenfelül állandóan kutatják az új lehetőségeket, előadókat, akikkel közösen új koncepciókat álmodhatnak meg, kulturális tevékenységük pedig mind újabb és újabb ötletekkel gyarapszik.

Vaksötét koncert - Budapest Bár

Az est bevételét az önkéntes felolvasók eszközparkjának fejlesztésére, a felolvasás minőségét javító beszédtechnika-órákra és az egyesület munkájában segédkező látássérültek támogatására fordítják. A koncert időtartama 45 perc, majd utána egy körülbelül 30 perces kötetlen beszélgetés következik az előadókkal és résztvevőkkel. A Budapest Bár zenészeivel ezen az estén Tóth Vera, Németh Juci, Frenk és Keleti András lép fel.

Időpont: 2019. február 11. kedd, 19:00-21:00
Helyszín: Lurdy Mozi
Az esemény támogatója a Market Zrt.
További információk az egyesület weboldalán találhatók.
A jegyvásárláshoz kattints erre a linkre!

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi az önkéntes felolvasással és az egyesülettel kapcsolatban, hallgasd meg az alábbi podcastot, amelyben Puskás Kata Szidóniával beszélgettünk a csodálatos kezdeményezésről.

Az önkéntes felolvasásról

00:00:00 / 00:00:00

Kiemelt kép: Getty Images

Különleges esküvői albumot kapott a vak menyasszony

A látássérült menyasszony semmit nem láthatott a ceremóniából, ám párja egy olyan megható meglepetést talált ki neki, amivel ő is bármikor visszaidézheti majd a nagy napot, és nemcsak az emlékezetében.

Ezt is szeretjük