100 hangoskönyv az önkéntesektől - A Vakok és Gyengénlátók könyvtára különleges köteteket kap

Szeptemberben száz új hangoskönyvet kap a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének könyvtára, köszönhetően a számtalan önkéntes felolvasó munkájának.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Száz hangoskönyv elkészítését tűzte ki célul a frissen alakult Bodor Tibor Egyesület, melynek elnöke a kiváló színművész unokája, Puskás Kata Szidónia. Az egyesület elnöke nagy lendülettel dolgozik önkéntes csapatával azon, hogy szeptember 5-én száz hangoskönyv átkerüljön a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének könyvtárába. A 2019-es cél viszont már a kétszáz könyv elkészítése lesz.

- Hatalmas örökséget hagyott maga mögött nagypapám azzal, hogy közel ötszáz hangoskönyvet olvasott fel, melyek vágott verzióban több mint egy évnyi folyamatos beszédet jelentenek - mesélt a motivációiról az egyesület elnöke. 

Az egész egy Facebook-hirdetéssel kezdődött, melyben hangoskönyvek elkészítésére kerestek önkénteseket. Felvettem a kapcsolatot a hirdetést feladó fiatalemberrel, és igen hamar kiderült, hogy kiválóan tudunk együtt dolgozni. Az a tenni akarás, ami benne és a szövetség vezetőiben volt, adta az első löketet ahhoz, hogy megalakítsuk az egyesületet. Három célt tűztünk ki az indulásnál: a hangoskönyvtár bővítését, Bodor Tibor emlékének ápolását, illetve folyamatos kulturális programok szervezését, ahol látók és látássérültek élhetnek át közös élményeket.

Négyszáz önkéntes, főleg civilek csatlakoztak a kezdeményezéshez, és most már bátran kijelenthetem, hogy a százéves Vakok és Gyengénlátók Szövetségét száz új hangoskönyvvel köszönthetjük majd szeptemberben. Jövőre bővítjük a célt, így a tervek szerint három év alatt elérjük azt a számot, amit Bodor Tibor egymaga produkált élete során. Ez azért fontos, mert még mi, a családtagok sem értettük meg, hogy milyen hatalmas az a szellemi örökség, amit ő maga után hagyott.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- Befolyásolta-e a munkában a nagypapa öröksége?

- Számunkra igazi példakép volt, aki nemcsak otthon, de a színházban és a szinkronban is fontos szerepet töltött be. Hiszen amellett, hogy csodálatosan szép orgánummal rendelkezett, fantasztikus humora is volt. Rengeteget képezte magát, hogy minél szebben beszéljen. Évekig tanított is beszédtechnikát a Színművészeti Főiskolán az ötvenes években. Hatalmas lexikális tudással rendelkezett, közel nyolcezer könyve volt otthon, és tudta, melyik miről szól. Azt mondogatta, hogy nem az a fontos, hogy mindent tudjunk, hanem, hogy mindig tudjuk, melyik információt hol kell keresnünk. 

Úgy gondolom, hogy a mai rohanó világunkban hatalmas ajándék a hangoskönyv, mert akár főzés, vezetés vagy bármilyen más tevékenység közben is rátalálhatunk egy-egy kedvenc irodalmi alakunkra, történetünkre. 

Amikor kamaszként nem tudtam, hogy melyik könyv legyen a következő, mindig bementem a dolgozószobájába, és megkérdeztem, hogy "apóka, mit érdemes elolvasni?". 

Augusztus 24. és 31. között Arcok a hangok mögött címmel a Pannónia Stúdióban - volt Pannónia Szinkronstúdió - fotókiállítást rendeznek Németh Kriszta színésznő portréiból, melyeken a ma főleg szinkronból ismert művészek és stábtagok lesznek láthatók. A képeket meg lehet vásárolni, a befolyt összeget a Bodor Tibor Egyesület kapja meg további hangoskönyvek elkészítésére látássérültek számára.
Ezt is szeretjük