Hamis történelmet írt a Wikipédián: több mint egy évtizeden át vezette félre az internetezőket
Egy kínai háziasszony kezdett a meglehetősen különös hobbiba: hamis, általa kitalált történelmi részleteket írt egy évtizeden át a Wikipédiára.

1200px-Wikipedia mini globe handheld
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétségkívül az alábbi az utóbbi idők egyik legfurcsább története a Wikipédia-szerkesztés kapcsán. Valaki a kínai Wikipédia orosz történelem rovatát szerkesztette, és egy egész évtizeden keresztül teljesen kitalált eseményeket és történelmi személyeket hozott létre, és közölt tényként az online lexikonban.

A bárki által szerkeszthető Wikipédia egyébként az esetek többségében egész hiteles (például egy tanulmány szerint 99,5 százalékos pontosságú a gyógyszerek témakörében). Még ha nem is bízik az ember egy adott állításban, saját maga elvégezhet kutatást a témában az idézetek követésével, vagy kezelhet szkeptikusan egy információt, mikor nem található forrás, és ott a jelzés ennek hiányára. 

Hamis történelmet írt a Wikipédián

Egy Yifan Zhihu nevű felhasználó, aki fantasy regényeket ír, regényírás közben történelmi inspirációt keresett a Wikipédián. Talált egy bejegyzést egy kasheni ezüstbánya nevű helyről, ahol 40 000 munkás dolgozott. A helyszínt és a cikket aranybányának érezte a könyvéhez való kutatásban.

GettyImages-1321306704
Fotó: d3sign / Getty Images Hungary

- Miután felfedeztem ezt az információt, megmutattam a barátaimnak, aztán rájöttem a problémára - írta. A kasheni ezüstbánya - mondták neki egy kis kutatás után a barátai - nem létezik. Az oldalt létrehozó felhasználó után nyomozva hamar rájöttek, hogy az orosz történelembejegyzések általa szerkesztett kínai nyelvű változatai sokkal hosszabbak és részletesebbek voltak, mint orosz nyelvű társaik. Hamarosan kiderül, hogy azért, mert sok részletet, eseményt és személyt maga a szerkesztő talált ki. 

- Vannak olyan karakterek, amik nem léteznek az angol-orosz Wikin, a kínain pedig igen, és ezeket a karaktereket ráadásul kitalált történelmi eseményekbe illesztik bele a hitelesség érdekében - írta Yifan. Egy közülük a nem létező Kashin ezüstbánya miatti, hosszú Moszkva-Tver háború is.

Az oldalak - amik mára törölve lettek a szerkesztő beszámolóival együtt - annyira voltak részletesek, mint amennyire kitaláltak. Zhemao, ahogy ismert, több fiókot használt ezeknek a hamis bejegyzéseknek a létrehozására vagy hamis részletek hozzáadására a valódi bejegyzésekhez, néha azért, hogy hitelesítsék valótlan bejegyzéseit. A szerkesztések több mint egy évtizeden át tartottak, de legalább 2010. január 17. óta.

GettyImages-512136509
Fotó: Andrew Brookes / Getty Images Hungary

„Mostanra a közösség igazolta, hogy a felhasználó 2010-ben elkezdte meghamisítani a Qing-dinasztia történetét és a modern orosz történelmet - áll a Wikipédia cikkben, ami a csalással kapcsolatos nyomozásról szól. Úgy tűnik, 2015-ben kezdte meghamisítani az Orosz Birodalom történetét”.

Noha a Wikipédia szerkesztői összehangolt erőfeszítéseket tettek az álhírek által hagyott káosz felszámolására, attól tartanak, hogy a hamis információk elterjedtek, és már túlmutatnak a Zhemao által létrehozott vagy szerkesztett több mint kétszáz bejegyzésen is.

Zhemao állítása szerint főállású háziasszony, aki elkezdett oroszról kínaira fordítani műveket, majd nekiállt hiányokat pótolni azokon a részeken, amiket nem tudott lefordítani, olyan dolgokkal, amiket ő talált ki. Nem létező és létező könyveket is idézett, hogy "alátámassza" hamis állításait.

"A mondás szerint, ha elő akarsz adni egy hazugságot, még többet kell hazudnod. Nem voltam hajlandó törölni a több százezer szót, amit írtam, de ennek eredményeként több milliót veszítettem, és az értelmiségi barátaim elfordultak tőlem” - írta Zhemao angolul a Wikipédiának írt bocsánatkérő levelében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

„Válaszolva a kérdésre, mi volt a motivációm, az okom: az, hogy valóban tanulni akarjunk másoktól” - írta, és azt is elismerte, hogy az interneten tajvaninak adja ki magát.

Az általam okozott bajt nehéz jóvátenni, így talán a végleges eltiltás az egyetlen lehetőség. A jelenlegi tudásom nem elég a megélhetéshez, így a jövőben mesterséget fogok tanulni, becsületesen dolgozom, és nem csinálok több efféle, illuzórikus dolgot.

Zhemao hozzátette, hogy nem fogja megpróbálni kijátszani vagy feltörni a tiltást VPN-ek használatával. Azt nyilatkozta: szülés előtt állok, és a családom nagy anyagi nyomás alatt van.

8 látványos optikai illúzió, ami mindenki szemét becsapja

Az optikai illúziók mindenki szemét becsapják, pedig nagyon jól tudjuk, valójában mi látható a képen.

Borító-és ajánlóképek forrása: Wikipédia/Lane Hartwell

Kép forrása: Wikipédia/Harleen Quinzellová

Ezt is szeretjük