Trükkös csalásra figyelmeztet a rendőrség: pofátlan szöveggel hívnak fel a bűnözők
Trükkös csalás miatt int óvatosságra a rendőrség.

GettyImages-1024775444
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb trükkös csalókra hívta fel a figyelmet a rendőrség, akik telefonhívás során arról informálják a hívott felet, hogy hozzátartozóját Szlovákiában letartóztatták, őrizetbe vették. A hatóság azt kéri, hogy aki ilyesmit tapasztal, kezelje kellő körültekintéssel a hallottakat. Minden esetben ellenőrizze az esemény valódiságát, vegye fel családtagjával a kapcsolatot!

Egy konkrét esetben az elkövetők néhány napja ismeretlen telefonszámról felhívtak egy tatabányai hölgyet, akinek a telefonáló - aki ügyvédként mutatkozott be - azt hazudta, hogy fia bajba került, külföldön bevitték a rendőrségre, és 16 millió forint óvadékot kell fizetni, hogy elengedjék. A férfi arra utasította a megijedt édesanyát, hogy taxival küldje ki a pénzt Szlovákiába.

Az asszony a kapott instrukciók betartásával a taxiállomásra ment, ahol a nyomozati munka eredményessége miatt a rendőrök már várták, és közölték vele, hogy csalás áldozata lett. A fenti esettel párhuzamosan újabb három hölgy tett bejelentést, akiket ugyanezzel a módszerrel próbáltak megkárosítani. A rendőrség mindenkit arra kér, hogy amennyiben hozzátartozójával kapcsolatban keresik, kérjen visszahívást, és ellenőrizze a hívás valódiságát!

A rendőrség tanácsai a trükkös csalás kivédésére

  • A telefonhívásokat követően sose hajtsd végre a kapott utasításokat!
  • Fokozott fenntartással kezeld a váratlanul jelentkező idegeneket, az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozódat baleset vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége, hogy a bajból kikerüljön!
  • Ellenőrizd le a telefonon kapott hír valóságtartalmát! Tegyél fel ellenőrző kérdéseket!
  • Hívd fel közvetlen hozzátartozódat! Ne add meg adataidat ismeretleneknek!
  • Bűncselekmény esetén hívd a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon. Légy óvatos és egészségesen bizalmatlan!

Fotók: Getty Images

Apró jelei is lehetnek, ha a csalók megkaparintották az adataid: honnan tudhatod, hogy baj van?

A szakértők a legfontosabb kérdésekre adott válaszokkal segítik az eligazodást az adathalászat témakörében.

Ezt is szeretjük