Sokan beszélnek álmukban az elvesztett szerettükkel: miért jó és fontos, ha valaki ilyesmit álmodik?

Bár felkavaró lehet, van jelentősége, és jót tesz, ha az ember elhunyt szerettével álmodik.

Halottal álmodni

Bárcsak láthattam volna még utoljára, elköszönhettem volna tőle, vagy elmondhattam volna neki, mennyire szeretem - ilyen gondolatok szinte minden gyászoló fejében megszületnek. Amikor elveszít valakit, az ember sokszor úgy érzi, valami befejezetlenül maradt, és fontos szavak rekedtek benne.

Ez természetes, legalább annyira, mint az, amikor valaki nemrég vagy akár sokkal korábban elhunyt szerettével álmodik jót vagy épp rosszat. Bár az élmény felkavaró lehet, és talán meg is könnyezi az ember, de ennek a tapasztalatnak van szerepe és jelentősége, mint azt Marilyn A. Mendoza pszichológus tartja.

Az álom szerepe a gyászban

Mendoza szerint az, hogy az elveszített illető megjelenik az álomban, annak az egyenes következménye, hogy míg napközben elfoglalja magát az ember, és elterelődik a figyelme, addig éjjel, alvás közben a tudattalanából szabadon törhetnek elő az érzelmei.

Vannak, akik egyetlenegyszer, mások gyakrabban álmodnak elhunyt szerettükkel. Ahogy a pszichológus mondja, az ilyen álmok közös jellemzője, hogy általában rendkívül valósághűek. Az elveszített illető gyakorta egészségesen, akár fiatalabban szerepel bennük. Megjelenhet egy közös régi emlék, vagy az őt elragadó esetleges betegség időszaka is. Noha ezek az álmok felkorbácsolhatják az érzelmeket, Mendoza szerint jó és fontos, ha az ember elveszített szerettével álmodik, mert segíti lelki gyógyulását.

A jelenséget sokan kutatták és kutatják. Patricia Garfield, a téma szakértője, a Dreams in Bereavement című könyv szerzője úgy véli, hogy az, hogy mit álmodik az ember az elhunyttal kapcsolatban, jól tükrözi, hol tart éppen a gyászfolyamatban, vagy milyen volt vele a viszonya a halála időszakában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

T. J. Wray az ilyesfajta álmok kutatójaként három fő kategóriába sorolta ezeket a tapasztalásokat: az első a látogatásos álmoké, melyben az ember egyszerűen együtt van az elhunyttal. A második az üzenetet közvetítők csoportja, melyben az elhunyt fontos információt közöl, esetleg tanácsot ad, figyelmeztet. A harmadik kategória pedig a bizonyosságot adó álmoké, melyek megnyugtatnak, és pozitív érzéseket hagynak az emberben. Mendoza mindeközben úgy hiszi, minden álom, amelyben az elhunyt szerepel, a különböző kategóriák elegyei, mivel a puszta látogatás, az első kategória mindegyik esetében megtörténik.

Míg a tudomány képviselőit pszichológiai szempontból foglalkoztatja a jelenség, a hétköznapi emberek számára ez egy erős emocionális élmény. Sokan spirituális jelentőségűnek élik meg, ha elhunyt szerettükkel álmodnak. Mások kívánságuk beteljesülését ismerik fel bennük, ha például előzőleg bánták, hogy nem láthatták még egyszer szerettüket. Ébredés után mindenkiben megszületik a saját elgondolása, számára mit jelentett az adott álom, és hibás értelmezés nincs. Mendoza szerint ezeknek a tapasztalásoknak, akárhogyan is éli meg őket az álmodó, egyetlen dolog a feladata: hogy segítsék a gyászfolyamatot, és végül megnyugvást hozzanak a léleknek.

Hogyan érdemes beszélni a gyereknek a halálról?

A kérdés és a feladat is nehéz, de segítségül hívtunk egy pszichológust, aki sok, szülőként jól hasznosítható tanácsot adott válaszaiban.

Hogyan érdemes beszélni a gyereknek a halálról? A pszichológus válaszolt

A halál az élet része, de az élettel épp csak ismerkedő gyerekkel a szülő feladata beszélni róla: hogyan érdemes?

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük