A Katasztrófavédelem kéri, hogy a gyertyát mindenki oltsa el a temetőben távozás előtt: fontos oka van

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fontos közleményt adott ki a tűzesetek elkerülése végett.

GettyImages-522820765
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenszentek, halottak napja idején megnő a tűzesetek száma, többnyire figyelmetlenség miatt - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Emlékeztettek arra, hogy tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben is tűz keletkezett. Hat lakásban pedig azért volt tűz, mert a kegyeleti gyertyákat ellenőrizetlenül hagyták.

Gyertyagyújtás a temetőben

Az OKF a temetői, otthoni tűzesetek elkerüléséért többi között azt tanácsolja, hogy a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsák el; a gyertyákat, mécseseket pedig úgy helyezzék el a sírnál, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meggyulladhat. A sírtól távozás előtt mindenki oltsa el a lángot - tették hozzá.

GettyImages-665497018

Aki otthon gyújt gyertyát, ügyeljen rá, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag - írta az OKF, kiemelve: egyetlen percre se hagyják ellenőrizetlenül az égő gyertyákat. Megjegyezték, hogy idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbbet éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata okozta.

Halloweeni dekorációk

Az OKF halloweeni dekoráció, töklámpás készítésével kapcsolatban is felhívta a figyelmet a balesetveszélyre. Ha valaki a töklámpásba mécsest tesz, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. A lámpást pedig olyan helyre kell tenni, ahol nem borulhat fel. LED-mécses választásával biztosan nem okoznak tüzet vele - javasolta közleményében az OKF.

A cikk az ajánló után folytatódik

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek Magyarországon 2000-ben - fél évszázad után - lett ismét munkaszüneti nap.

Madártávlatból fotózták a kivilágított temetőket

Bár a járványhelyzet miatt érezhetően kevesebben keresték fel a temetőket, még így is gyönyörű látványt nyújtott a mécsesek fénye.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük