Nagy karácsonyi hal-körkép
Melyik fogáshoz milyen illik?
Pontyot, pisztrángot, kecsegét, esetleg afrikai harcsát? Frisset, előre csomagoltat vagy fagyasztottat?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemsokára itt a karácsony, és vele a halászlé, a rántott hal meg a többi halból készült finomság, ami sajnálatos módon csak ilyenkor kerül az asztalra.

Hogy az év más szakaiban miért feledkezünk meg erről az ízletes és ráadásul egészséges csemegéről, arra nincs ésszerű magyarázat...

Az egyik legegészségesebb étel

A halak kevés koleszterint tartalmaznak, ásványianyag-tartalmuk viszont meghaladja a melegvérű állatokét: jelentős mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2- és B6-vitaminokban, a tengeri fajták ikrája pedig sok C-vitamint tartalmaz. A statisztikák ráadásul egyértelműen bizonyítják, hogy a nagy halfogyasztó országokban élők között jóval kevesebb a szívbeteg.

Halászléhez pontyot, rántott halpaprikáshoz harcsát

A közkedvelt halászlé főleg pontyból készül, nem véletlenül. Ponty nélkül ugyanis keserű lesz a halászlé, mivel az őrölt pirospaprika feloldásához ennek a halnak a húsközi zsírszövetére van szükség. A ponty mellett számos más édesvízi halat is felhasználhatsz, sőt minél több fajta kerül a halászlébe, annál ízletesebb lesz. Kifejezetten markáns ízt ad neki például a kárász, de ha izgalmas, jellegzetes vad-ízre vágysz, akkor egy-két szelet csukával is "megbolondíthatod" a főztöd.

A halászlébe kerülhet ezenkívül pár szelet busa is, amely viszonylag jellegtelen ízű, ám kiválóan ízesíthető hal, ráadásul nagyon egészséges: a telítetlen zsírsavak koncentrációja miatt elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. És ha már a busánál tartunk: párolással és megfelelő ízesítéssel bundázva is kiváló, arra viszont ügyelj, hogy bármilyen formában is vásárolod, gumiszerű bőrét még a feldolgozás előtt nyúzd le!

A pisztráng, a kecsege, egy afrikai és a ragadozók

Halászlébe nem ajánlott, a ragadozó süllő gyönyörű, fehér, kissé száraz húsa kisütve azonban magában is finom falat, burgonyával vagy zöldkörettel pedig egyenesen fenséges. Ugyancsak a ragadozók családjába tartozik a harcsa, amelynek húsa közepesen száraz, szálkamentes, és nincs jellegzetesen "halíze": főleg szaftosabb halételek – például paprikás – készítéséhez kiváló alapanyag.
Újabban sok üzletben találkozni az úgynevezett afrikai harcsával, ami eredetileg valóban onnan származik, de a polcokon magát kellető jószág biztosan magyar. Ha ezt a jóízű, szálkamentes, a lesőharcsánál tömöttebb húsú és valamivel olcsóbb halat választod, akkor mindenképpen szeletelve vagy filézve vásárold.
Ha szálkamentes halat szeretnél, akkor leginkább a pisztrángot ajánljuk, amelynek sült húsa ráadásul szépen lehúzható a gerincéről anélkül, hogy bármilyen csontdarabka maradna benne.

Teljesen szálkamentes a kecsege is, amely lényegében a cápa rokona. Ez a porcos hal színhús, még gerinccsontjai sincsenek. Csak természetes vízből származhat, és kiváló élettani hatásokkal rendelkezik, egyetlen hátránya csak az ára, mely hazánkban igencsak borsos.

Tudtad?
A magyarországi fogyasztás 40%-át adják a tengeri halak, de ebben jócskán részesednek a különféle halkonzervek is. A tengeri halakat sokan azért kedvelik, mert kevesebb bennük a szálka. Élve nem kaphatók, frissen azonban néhány fajta, például a lazac egész évben beszerezhető.
Nem túl régen lett ismert és kedvelt a hekk, amellyel főként a Balaton mellett nyaralók találkozhatnak sült formában. Az országba az hetvenes évek második felétől érkezik nagyobb mennyiség fagyasztott tömbökben. Csont és szálka is van benne, de az utóbbiból nem túl sok, ráadásul jó ízű hal, akárcsak az általa az utóbbi években sajnos szinte teljesen kiszorított balatoni jószág, a keszeg.

Frissesség mindenek előtt!

A halak kapcsán a frissesség elsőrendű kérdés, ilyen tekintetben pedig az élő hal a legbiztonságosabb, bár még így is könnyű melléfogni. Sok helyen azonban ma már kiírják az akváriumra, hogy minőségi magyar halakat tartalmaz, és azt is megjelölik, hogy melyik gazdaságból származik. Ahol nincs ilyen tábla, nyugodtan kérdezz rá a halak eredetére, ám ha az akváriumban sötétszürke és szakadozott kopoltyújú halacskák úszkálnak, jobban teszed, ha tovább állsz.

A hűtött, feldolgozott halak választéka nagyobb, itt azonban különösen figyelni kell a frissességre: ha az áru csomagolt, akkor például csak az aznapi dátummal ellátottat vedd meg!
A bontott halnál egyébként már a szaga is árulkodó lehet, a nem kibelezett halnál pedig a kopoltyú színét kell figyelni. Ha ez élénkvörös, akkor nincs baj, ha azonban fehér, akkor inkább ne vedd meg. Ha szeletelve kelleti magát az áru a pulton, akkor az egészségesen csillogó, világosabb húsút kérd, mert a fényevesztett, sötétebb, szárazabb szeletek biztosan nem frissek.

A friss halat lehetőleg még aznap főzd vagy süsd meg. Ha erre nincs lehetőség, akkor a legjobb átlátszó fóliában azonnal lefagyasztani, így ugyanis akár hetekig eltartható. Ha azonban másnap vagy harmadnap akarsz hozzáfogni a főzéshez, akkor is – a halat semmilyen mértékben nem károsító – fagyasztás a leghatásosabb védekezés a romlás ellen. A kész halételt igyekezz azonban mielőbb elfogyasztani, de egy-két napig nyugodtan tárolhatod a hűtőben.

2007. november 8-tól már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin novemberi számának tartalmából:
  • Megtaláltuk az igazit! Uborka és pepperóni háziteszt
  • Rájuk bízhatjuk magunkat? Német navigációs rendszerek tesztje
  • Drágák, de mindent tudnak: sílécteszt
  • Pro és kontra: csábító életjáradéki szerződések
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük