Miért hirdetett háborús veszélyhelyzetet Orbán Viktor? Ezért volt rá szükség a szakértő szerint

A jogalkotást egyszerűsítő lépés a háborús veszélyhelyzet a szakértő szerint.

Háborús veszélyhelyzet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor tegnap a Facebookon jelentette be, hogy a kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve kedd éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdet Magyarországon. A már életbe lépett intézkedés a jogalkotást leegyszerűsítő lépés - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 aktuális csatorna műsorában.

Kaiser Ferencet arról kérdezték, hogy már három hónapja tart az orosz-ukrán háború, és ezzel összefüggésben Magyarországon háborús veszélyhelyzet bevezetéséről döntött a kormány. Azt mondta: a kormányzati döntés mögött az áll, hogy ha a biztonsági helyzet megkívánja, gyorsabban, a parlamentáris munkát lerövidítve lehessen rendeletet alkotni. Ezzel együtt ez nem jelent háborús fenyegetést - fűzte hozzá. - Magyarország nem fog háborúba keveredni. Azt sem a NATO, sem az Európai Unió, de még Oroszország sem akarja - hangsúlyozta.

Kaiser Ferenc szerint a kezdetektől látni lehetett, hogy az oroszok eltaktikázták magukat: arra számítottak, hogy elmenekül az ukrán kormány, szétszalad az ukrán haderő, és a keleti, zömmel oroszul beszélő - de mint azóta kiderült, ukrán tudatú - lakosság tárt karokkal várja őket. Úgy vélekedett, egyik fél veszteségadataiban sem lehet megbízni. Külső elemzések, műholdfelvételek, becslések alapján az orosz haderőben 15 ezer és 25 ezer között lehet a halottak és a sérültek száma.

Ezzel Oroszország több élőerőt veszített, mint Afganisztánban 1979-től 1989-ig a Szovjetunió - mondta, jelezve: emellett 4 ezer és 5 ezer között lehet a hadifoglyok és a dezertőrök száma. Az ukrán oldalon kisebb lehet a veszteség - fűzte hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A szakértő szavai szerint egyik fél sem akar tárgyalni, mert egyik fél sem egyezkedhet: Ukrajna azért nem, mert még nem győzték le, Oroszország pedig azért nem, mert nem nyert eléggé, sőt - mint mondta - az orosz győzelem inkább vereség. Kaiser Ferenc úgy látja: a konfliktus megmarad az orosz-ukrán keretek között, és hosszú ideig fog tartani.

Fotók: Getty Images

Erőteljes fotók készültek az ukrán nőkről

A nehéz körülmények ellenére is próbálnak erősek maradni.

Erőteljes fotók készültek az ukrán nőkről: leírhatatlan, ami a szemükben látszik

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük