Egy éve süllyedt el a Hableány a Dunán: emlékművet állítanak az áldozatoknak
A sétahajó a Margit híd közelében merült el a vízben, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval.

hableany-megemlekezes

Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én este süllyedt el a Hableány sétahajó a Dunán. A tragédia évfordulóján több kegyeletadást is tartottak, melyek során a 28 áldozatot követelő hajóbaleset áldozataira emlékeztek.

Szijjártó Péter a megemlékezésen jelentette be, hogy emlékművet állítanak Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél a Hableány sétahajó tavalyi balesete áldozatainak. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: megbíztak egy magyar-koreai alkotópárost, hogy készítse el az emlékmű tervét, ám arra az áldozatok családtagjainak kell igent mondaniuk.

Emlékmű a Margit hídnál

- Ha ez megtörténik, készen állunk arra, hogy közösen elkészíttessük az emlékművet, hogy minél hamarabb itt állhasson, a Margit híd pesti hídfőjénél - tette hozzá. A szobrot a minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a belvárosi önkormányzat és a koreai nagykövetség közösen állítja.

A Hableány sétahajó katasztrófája egyszerre két nemzet tragédiája, a Budapest éjszakai látványában gyönyörködő koreai utasokat szállító sétahajót elsodorta egy nagy szállodahajó, néhány másodperc alatt el is süllyedt - idézte fel Szijjártó Péter. Mély megrendülést okozott a tragédia az egész országban, heteken keresztül budapestiek és sok vidéki kereste fel a tragédia helyszínét - emlékezett a miniszter.

Köszönetet mondott a mentőakcióban részt vevő magyar, osztrák, koreai és szerb szakembereknek, és felidézte: hét embert sikerült élve kimenteni, majd a roncs kiemelése és a kutatási műveletek eredményeként 27 áldozatot helyezhetett végső nyugalomra családja, egy áldozatot pedig még mindig keresnek.

A miniszter a kormány nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak, valamint a koreai nemzetnek. Úgy fogalmazott: az áldozatokat a szívünkbe zárjuk, és a tragédia napját soha nem felejtjük el. Mindannyiunk jogos elvárása, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy pontosan mi és hogyan történt, és az is, hogy az eljárások indokolatlan elhúzása nélkül szabják ki a büntetést a tragédiáért okolhatókra - mondta Szijjártó Péter.

Változásra van szükség

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy a főváros a hatáskörében meg fogja tenni a szükséges lépéseket. - A nyilvánvaló emberi figyelmetlenség és a vétség mellett ugyanis felül kell vizsgálni a hajós forgalomra vonatkozó szabályokat is - jelentette ki. Hangsúlyozta: semmilyen tragédiára nem lehet felkészülni, az egyik pillanatról a másikra változtatja meg az életeket, és a történések után soha nem lehetünk azok, akik előtte voltunk.

- Ezek azok a pillanatok, amikor úgy érezzük, összeomlik a világ, és mi nem tehettünk semmit ez ellen. Egy dolgot tehetünk: megpróbálunk igazságot keresni az igazságtalanságban. (...) Életét vesztette két polgártársunk, a matróz és a kapitány is. A legfiatalabb áldozat egy hatesztendős gyermek, akire a nagyszülei vigyáztak, amikor a tragédia megtörtént - mondta a főpolgármester.

Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete felidézte: sok ártatlan ember vesztette életét a balesetben, és a családok, akik elvesztették a Magyarországra látogató hozzátartozóikat, azóta is ezzel a fájdalommal élnek. Hozzátette: a nagykövetség mindent megtesz azért, hogy valamennyi vigaszt nyújtson számukra, valamint hogy a megfelelő felelősségre vonás és kárpótlás minél előbb megtörténjen.

Megjegyezte: imádkozik azért, hogy a tragédia utolsó, máig keresett koreai áldozatát is megtalálják. Elmondta: nem tudnak együtt emlékezni a hozzátartozókkal, de reméli, a jövőben, az emlékmű elkészültekor ezt megtehetik. Beszéde zárásaként felolvasta a tragédiában elhunyt egyik koreai állampolgár családtagjának versét.

Az ünnepség elején koreai szokás szerint lehajtott fejjel, egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt, a végén pedig a külügyminiszter, a főpolgármester és a nagykövet közösen helyeztek el koszorút az áldozatoknak emléket állító plakett elé, majd emlékükre fehér virágszirmokat szórtak a Dunába.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Fotókon a Hableány-tragédia hősei

Balogh Zoltán, az MTI fotóriportere készített egy portrésorozatot, amely bemutatja azokat az embereket, akik a szerencsétlenség éjszakáján kimentették az életben maradottakat a vízből, akik további túlélők után kutattak, valamint akik munkájukkal segítették a Hableány roncsának kiemelését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük