Egy hétig is a Duna mélyén hagyhatják a Hableányt egy búvárszakértő szerint
A búvár azt nyilatkozta, hogy még napokba telhet az elsüllyedt Hableány hajó roncsának kiemelése.

virag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napok, de akár egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik a szerda este a Dunába süllyedt sétahajó roncsait a búvárok - mondta Sopronyi Richárd, a Diving Island Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek. Az ipari búvár közölte, hogy a Duna jelenleg is árad, és az előrejelzések szerint ez még akár jövő keddig is így maradhat. Jelenleg a folyó vízszintje két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak a szakemberek - fűzte hozzá.

A nagyon erős sodrás és víznyomás a búvárok számára életveszélyes körülményeket teremt, ezért ilyenkor meg sem próbálják a leereszkedést. Többnyire egyébként egy pontonhoz rögzítik magukat a búvárok - ezért van a helyszínen a honvédség pontoneleme -, majd a fenéken kúszva közelítik meg a roncsot. A látótávolság a Dunában még alacsonyabb vízállás esetén is nulla, ezért csak tapogatózni tudnak a szakemberek.

A búvárok feladata ilyenkor, hogy felmérjék a roncs pontos helyét, és rögzítsék azokat a drótköteleket, melyekkel majd kiemelik a hajótestet - mondta Sopronyi Richárd hozzátéve, hogy a szakemberek ilyenkor csak kívül dolgoznak, hiszen nagyon kockázatos lenne bemenni egy sérült hajóba. A művelet sikeréhez legalább négy-öt ember munkájára van szükség, közülük csak egy fő a búvár, míg a többiek segítők, illetve irányítók.

Az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni Híradója szerint már csak egy ember van kórházban a szerda esti dunai hajóbaleset túlélői közül, őt bordatöréssel kezelik, a többieket pedig hazaengedték. A Parlamentnél szerda este történt balesetben legalább heten meghaltak, 21 embert, köztük egy ötéves kislányt és több hetven év körüli embert keresnek.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Fotók a dunai hajóbaleset helyszínéről

65 éve nem volt olyan súlyos hajós baleset Magyarországon, mint amilyen szerda este történt a Dunán. Összeütközött a Hableány nevű turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó, utóbbi maga alá gyűrte a kisebb hajót. Az elsüllyedt vízi jármű fedélzetén 35 ember tartózkodott, mindössze heten kerültek elő élve.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük