Két makiikerpár is született Nyíregyházán: mesebeli manókra hasonlítanak
Gyűrűsfarkúmaki-ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban.

nyiregyhaza
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy héten belül két gyűrűsfarkúmaki- (Lemur catta) ikerpár született a Nyíregyházi Állatparkban. A jelenleg háromhetes kattakölykök - akik most leginkább a mesebeli manókra hasonlítanak - a felnőtt állatok hasán csimpaszkodva vagy hátukon lovagolva töltik mindennapjaikat - mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője kedden az MTI-nek.

Hozzátette, az anyaállatoknak nem megterhelő a kicsik hordozása és gondozása, mert a csapat hölgytagjai közösen "dajkadacszövetségben" nevelik a csapat legifjabbjait. Az utódok öt hónapos korukig anyatejen élnek, de már most el-elcsennek egy-egy lédúsabb gyümölcsdarabot a felnőttektől. A szakember megjegyezte, mivel a gyűrűsfarkú makik szaporodási időszaka még tart, és a csoportban még van termékeny nőstény, a gondozók további szaporulatra számítanak a jelenleg negyven állatot számláló, több kifutóban élő csapatban.

Egy héten belül két ikerpár is született a Nyíregyházi Állatpark gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) csapatában. Az anya...

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2021. május 4., kedd

A Madagaszkár című animációs filmből is ismert katták könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról - innen a magyar nevük is -, amelyet járás közben magasra emelnek. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket és közeli rokonaikat, mert kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

Kiemelt kép: Getty Images

Az állatok legcukibb pillanatait kapta le a fotós

Hihetetlenül aranyos képeket készített a fotós az állatok mindennapjairól: gyönyörködnek magukban, és élvezik az életet.

Ezt is szeretjük