Így tanulhatsz meg angolul néhány hét alatt: a szakértő szerint napi 15 perc is hasznos

A gyors nyelvtanulás nem lehetetlen, és nem is kell feltétlenül tanfolyamra járni hozzá.

angoltanulas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos tippet, trükköt olvasni arról, hogy miként fejleszthető a nyelvtudás. Vajon lehetséges pár hónap alatt megtanulni egy nyelvet? Mennyi időbe telik elsajátítani az angol egyes szintjeit? A Közös Európai Referenciakeret álláspontja szerint egy európai nyelv, például az angol B2-es szintje átlagosan 600-800 óra tanulással érhető el.

De vajon mik a leghatékonyabb tanulási trükkök, amelyeket bevethetsz, hogy egy nyár alatt is látványos tudást szerezhess? Íme 6+1 tipp Dulcz Anett-től, a nemzetközi kulturális csereprogramokat szervező Smaller Earth Group szakértőjétől. 

Mindennap 15 perc

Sokat segíthet, ha mindennapjaid részévé teszed a nyelvtanulást. Persze jöhetnek a kifogások, mint az időhiány, az unalmas nyelvkönyvek, a drága különórák, de a mai technológiának és megoldásoknak hála már nem kell ezek miatt aggódni. Az izgalmas és játékos alkalmazások, az online elérhető, interaktív felületek élvezetessé és mérhetővé teszik a nyelvtanulást és az arra fordított időt, a fejlődést. Akár reggel munkába menet vagy elalvás előtt szánj rá napi 15 percet a nyelv elsajátítására, gyakorlására.

Gyúrj a hiányosságaidra

Hihetetlenül látványos lehet a fejlődés, és már egy nyár alatt is több szintet ugorhatsz egy nyelvben, ha tisztában vagy a gyengeségeiddel, és célzottan azokat a területeket fejleszted. Ha az igeidők nem mennek, akkor tucatszámra fordíts mondatokat, ha a szókészleted szegényes, akkor a szótanuló kártyák segíthetnek, ha a hallásértésed gyenge, akkor az angol nyelvű tv- és rádióadások segítségedre lehetnek.

A BBC csatornáit például érdemes hallgatni a műsorvezetők tiszta, érthető angolja miatt, sőt a weboldalukon a nyelvet tanulóknak speciális felületet hoztak létre átiratokkal, szószedetekkel.

Levelezőtárs vagy tandempartner

Tudásod akkor szilárdul leghamarabb, ha napi szinten használod - lehetőleg anyanyelvi beszélővel. Ha az ismeretségi körödben nincs angol anyanyelvű, akkor sem kell kétségbeesni. A neten számos olyan oldal van, ami összeköti a nyelvtanulókat, így könnyedén szerezhetsz angol levelezőtársat, aki készséggel kijavítja a hibáidat.

Még hasznosabb lehet a tandem- azaz nyelvcserés partner, amikor te angolt tanulsz, a társad pedig magyart tőled. Erre is lehetőség van írásban, de akár élőben vagy online is találkozhatsz az illetővel, meglepően sokan szeretnék megtanulni a szinte lehetetlenül bonyolultnak tűnő magyar nyelvet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Filmek, sorozatok

A régóta vágyott filmes listád tételeit is ideje ezentúl angolul nézni, de akár a sorozatokat is a nyelvtanulás szolgálatába állíthatod. Eleinte jó, ha magyar, majd angol felirattal nézed a videókat, de ha megszoktad már a szereplők akcentusát, beszédstílusát, és ráállt a füled az angolra, akkor itt az ideje, hogy feliratok nélkül kövesd az eseményeket.

Kedvenc könyveid - szótárral vagy anélkül

Mi sem lehet jobb, mint egy romantikus regény, egy izgalmas krimi vagy egy álomvilágba repítő fantasykötet a nyári lazuláshoz? Mi lenne, ha idén nyáron mindezt angolul olvasnád el? Van, akinek az a megoldás működik, hogy csak olvassa a könyvet, az ismeretlen szavakon nem görcsöl, csak átugorja őket, a kontextusból úgyis kiderül, miről van szó.

Mások kiszótárazzák az ismeretlen kifejezéseket, és a könyvbe vagy egy külön füzetbe firkálják őket. Ki kell tapasztalni, hogy kinek melyik metódus válik be, de az biztos, hogy mind a szófordulatok gyakorlására, a szókincs bővítésére vagy a nyelvtani ismeretek megszilárdítására jó megoldás ez a módszer.

Intenzív nyelvtanfolyam, kommunikációs tréning

Ehhez először nem árt tisztázni, hogy mi a célod. Teljesen kezdőként a lelkesedés és a szabadidő függvényében az alapfoktól akár a középfokig is el lehet jutni, ha valakinek jó a nyelvérzéke. Akik már tanulták a nyelvet, de megkopott a tudásuk, azok célirányos fejlesztéssel, ismétléssel érhetnek el jó eredményt.

A középfokon beszélők pedig tisztában kell, hogy legyenek a gyengeségeikkel, így ezeket a területeket, részkészségeket fejlesztve látványos előrelépést érhetnek el. Kezdőknek érdemes az intenzív nyári tanfolyamok közül választaniuk, már meglévő alapok esetében a magántanár lehet az ideális választás, míg a részkészséges fejlesztésére speciális tréningeket, például kommunikációs kurzust, üzleti levelezési órákat érdemes választani.

Irány Amerika!

Azoknak, akik mély vízben szeretnek úszni tanulni, és lehetőségük van erre, a szakértő a külföldi munkát, akár diákmunkát ajánlja. Egy nyelvet anyanyelvi közegben lehet a legkönnyebben elsajátítani, hiszen ilyen helyzetben rá vagyunk kényszerítve a nyelv aktív használatára. Erre lehet opció a Camp Leaders diákmunkaprogramja, mely a munka és az utazás mellett a nyelvtanulásra is egyedülálló lehetőséget biztosít.

Nemcsak a körülötted lévő amerikaiaktól tanulhatsz rengeteget, de a veled dolgozó külföldiek izgalmas akcentusának megértése is sokat adhat a nyelvtudásodhoz. És akkor még nem beszéltünk a mindennapokban használt és így szókincseddé váló szófordulatokról, kifejezésekről. De ami a legfontosabb, egy ilyen külföldi élmény után már magabiztosan fogsz tudni kommunikálni angolul, hisz tudod, hogy hibázni emberi dolog, és könnyedén leküzdöd majd a félelmeidet, valamint az ebből fakadó nyelvi korlátokat.

Fotók: Getty Images

Angol nyelvi kvíz

Ha kezdő vagy újrakezdő angoltanuló vagy, kattintsd végig kvízünket, és teszteld le, mennyire jól sikerült elsajátítanod az alapokat!

Ezt is szeretjük