Botrány a Parlamentben - Sárga csillaggal jelölték meg magukat a képviselők
Gyöngyösi zsidózott, aztán elnézést kért. Szinte mindenki elhatárolódik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem áll Palesztina oldalára a közelmúltban kialakult gázai konfliktus ügyében. Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszában azt mondta, a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, Magyarország ezért üdvözli a térségben kötött tűzszünetet.

Sárga csillagot raktak magukra a képviselők, fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Jobbik képviselője viszontválaszában úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

Az államtitkár erre úgy reagált, hogy nem támogatna egy ilyen kutatást, mivel a kormány zsidó származású tagjainak száma nem kapcsolódik a szóban forgó konfliktushoz.

Elindult a lavina

A zsidózás után elindult a lavina, az ellenzéki pártok és a kormány egyaránt elítélte Gyöngyösi Márton nyilatkozatát. Az MSZP közölte, elhatárolódik a jobbikos képviselő antiszemita kijelentéseitől, és felszólítja Kövér László házelnököt, hogy adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben.

Az atv.hu értesülése szerint kedd délelőttre rendkívüli házbizottsági ülést hívtak össze a témában, több DK-s politikus és Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke pedig sárga csillagot visel.

Az ügyben a kormány is megszólalt, a Kormányszóvivői Iroda közölte, a magyar kormány a leghatározottabban elítéli a Jobbik képviselőjének a parlamentben tett kijelentését.

A közleményben hangsúlyozták: a kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa.

- A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól - tette hozzá a közleményben a Kormányszóvivői Iroda.

A KDNP a kirekesztés ellen...

A Kereszténydemokrata Néppárt elfogadhatatlannak tartja, hogy a Jobbik a magyar társadalom egyes csoportjait megbélyegzi és kirekeszti - közölte a kisebbik kormánypárt kedden az MTI-vel.

A KDNP arra nem tért ki, hogy ha ennyire elítélik a kirekesztést, akkor az élettársakat miért próbálják kirekeszteni például a család fogalmából, és ez mennyire egyeztethető össze a kirekesztésellenes politikájukkal.

Gyöngyösi bocsánatot is kért, meg nem is

Gyöngyösi Márton kedden azt közölte a történtek kapcsán az MTI-vel, hogy az államtitkárhoz címzett kérdésében félreérthetően fogalmazott akkor, amikor a kormány egyoldalú Izrael-pártiságát számon kérve a magyar kormányban és országgyűlésben potenciálisan jelen levő izraeli-magyar kettős állampolgárok által előidézett nemzetbiztonsági kockázatra hívta fel a figyelmet.

A Jobbik a nemzetbiztonsági kockázat felmérését - ahogy azt Vona Gábor pártelnök a Jobbik múlt heti tüntetésén is kijelentette - kizárólag a kettős állampolgárok esetén tartja fontosnak - tette hozzá, rögzítve: a félreérthető kijelentéseiért zsidó honfitársainktól elnézést kér.

- A Jobbik, ahogy azt már számtalanszor elmondta, nem a származást nézi, hanem a tetteket. Izrael pedig Simon Peresz kijelentése, a nemzetközi normák megszegése miatt nemzetközi kockázatot jelent. Nagyon sajnáljuk, hogy miközben erről senki nem beszél a Jobbikon kívül, addig a félreérthető kijelentéseken most is megindult a szokásos hivatásos rettegés. Ez is jelzi az illető újságírók és közéleti szereplők rossz szándékait és rossz lelkiismeretét - tartalmazza az ellenzéki képviselő közleménye, amely úgy zárul: Magyarországnak nem a Jobbiktól, hanem a cionista Izraeltől, valamint az azt itthonról is kiszolgálóktól kell félnie.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség büntetőfeljelentést tesz az uszító képviselő ellen.

Ezt is szeretjük