A gyertya füstje nem is füst! Ezt látod valójában, ha elfújod a lángot
A füst normál esetben a tökéletlen égés mellékterméke.

gyertya-fustol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megfigyelted már a születésnapi torta felett, hogy a gyertya - ellentétben a fával, az olajjal vagy a szénnel - csak akkor füstöl, amikor már elfújtad?

Ennek hátterében egy különös jelenség húzódik meg, valami olyasmi, ami talán még sosem jutott eszedbe. Röviden: a gyertya füstje egyáltalán nem is füst.

Mitől füstöl a gyertya?

Ahogy azt annak idején kémiaórán valószínűleg te is megtanultad, a tökéletlen égés során nemcsak gázok szabadulnak fel, hanem egyúttal szilárd anyag is kerül a levegőbe.

A füst pedig úgy válik láthatóvá, hogy ezek az apró, szilárd részecskék a gázokkal kölcsönhatásba lépnek. A füst színe függ az aktuálisan elégő anyagtól. Száraz fa égése során például fehér, nedves fa vagy kőszén esetén szürke színű füst gomolyog a levegőben.

A gyertya esetében érdekes módon csak akkor látod a füstöt, ha már nem ég a kanóc. Amíg ugyanis ég, annak hője a megolvasztott gyertyaviaszt elpárologtatja. Ha azonban elfújod a gyertyát, nincs, ami elégesse a viaszpárát, így az keveredik a levegővel. Ennek a viaszpárának a levegőbe kerülését láthatod néhány másodpercen át. Tehát szó sincs róla, hogy a gyertya füstölne, csupán párolog a még forró viasz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Hímzett torták

A következő meseszép tortákon valószínűleg te is bármilyen gyertyát szívesen elfújnál. Nézd meg Leslie Vigil tortaművész meseszép alkotásait!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük