Károsabb lehet, mint a dohányfüst: ezt mondják a kutatók a füstölőpálcáról
A legújabb eredmények megdöbbentő adatokat mutatnak.

fustolo-hagyomanyos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet, hogy a füstölőkre is olyan figyelmeztetéseket kellene tenni, mint a cigarettás dobozokra. Legalábbis efelé mutatnak a legújabb kutatási eredmények, amelyek szerint az Ázsiából eredő illatosító pálcikák legalább annyi káros anyagot tartalmaznak, mint a dohány.

Hörcsögökön és baktériumokon végzett laboratóriumi kísérletek azt látszanak igazolni, hogy a füstölő füstjének még komolyabb az egészségre gyakorolt hatása, mint a cigarettának. Más források azonban óvatosságra intenek az új eredményekkel kapcsolatban.

Miért káros a füstölő?

A Dél-Kínai Műszaki Egyetem kutatói a China Tobacco Guangdong dohánygyárral együttműködésben az Environmental Chemistry Letters című online is elérhető tudományos folyóiratban tették közre az eredményeiket. A kutatás során négy füstölőt és egyetlen cigarettát vizsgáltak. Különböző eszközökkel lemérték és beazonosították a füstben található káros anyagokat, ezután megvizsgálták azok hatását baktériumokra és állati sejtekre. Arra voltak kíváncsiak, hogy a részecskék okoznak-e DNS-mutációt, mivel ez rákos sejtek kialakulásához vezethet.

fustolo-szobanoveny

A füstölő füstjében finom és ultrafinom részecskéket találtak, amelyek közismerten rosszat tesznek a tüdőnek, valamint kiszűrtek 64 összetevőt a négy füstölőben összesen, melyek között illóolaj és fa égéstermékei is voltak. Az összetevők java csak irritáció okozására volt alkalmas, de néhány mérgező is akadt köztük.

Az eredményeket elemezve arra jutottak, hogy a füstölő füstje kisebb koncentrációban is károsabb, mint a cigarettafüst, irritálhatja a tüdőt, és egészségügyi gondolat is okozhat. Önmagában ez az eredmény nem meglepő, mert a legtöbb éghető anyag hagy maga után zárt térben ilyen termékeket. Ugyanakkor a füstölő teljesen máshogy jut a tüdőbe, mint a dohányfüst, nem szívjuk be szándékosan, így a hatása is merőben különbözhet tőle.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a kutatás kapcsolata a dohánygyártó vállalattal óvatosságra ad okot. A minta is meglehetősen szűk volt, összesen négy füstölőt és egy cigarettát használtak, ami alapján legfeljebb az jelenthető ki biztosa, hogy az általuk használt füstölők termelnek mérgezőbb füstöt, mint az általuk használt cigaretta. Ráadásul az állaton végzett kísérletek sokszor nem adnak emberekre is érvényes adatokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az azonban biztos, hogy a tüdőbetegségben szenvedőknek, asztmával küzdőknek ezek alapján érdemes valóban kerülnie a füstölő használatát. A tanulmány jó emlékeztetőként szolgál arra is, hogy bármi, amit a lakásban gyújtunk meg - gyertya, füstölő, faszén - füstöt termel, és károsíthatja a tüdőt.

Így készíts növényfalat otthonra

Ha természetesebb illatokat szeretnél behozni a lakásba vagy a teraszra, mutatjuk, hogyan készíthetsz színes, látványos növényfalakat a lakásodba egyszerűen.

Ezt is szeretjük