Több ezer gyerek marad meleg étel nélkül karácsonyra?
A PM szerint lesöpörték az indítványukat a bizottságban. Nincs ebéd a téli szünetben.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Leszavazta a fideszes többség a bizottsági ülésen, hogy a több mint kéthetesre nyúló téli szünet alatt is legalább napi egy ingyenes meleg ételt biztosítsanak a rászoruló gyerekeknek. Ezt állítja Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

Selmeczi Gabriella még múlt héten beszélt arról, milyen tervei vannak a kormánynak a gyermekéhezés csökkentésére. Úgy látszik, még nem most.

3 milliárdból megoldanák a rászorulók ebédjét

Az idei, szokatlanul hosszú, 16 napos téli szünet miatt a Párbeszéd Magyarország 3 milliárd forintot javasolt elkülöníteni arra, hogy a szünidő alatt is legalább napi egy meleg étel jusson a rászoruló gyerekeknek - áll a párt közleményében.

A párt a javaslatot az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága elé terjesztette, ahol Szabó Tímea, a párt társelnöke szerint a kormánypárti többség leszavazta azt. "A PM javaslata alapján az Országvédelmi Alapból lehetett volna elkülöníteni a gyermekétkeztetés biztosítására. Önkormányzati képviselőink azt is kezdeményezték, hogy a települések kezdjenek el felkészülni a feladatra."

Selmeczi szerint már úton a megoldás

Múlt héten közölt interjút Selmeczi Gabriellával a Magyar Nemzet.

Az írás címe az Ingyen ehetnek a rászoruló gyerekek címet viselte, a Fidesz-frakció emberi erőforrás kabinetjének vezetője pedig arról beszélt, hogy csökken a gyerekéhezés, ám van még mit tenni ezen a területen.

"A nagy kérdés az, hogy mit eszik a gyerek hétvégén, az ünnepek idején és az iskolai szünetekben. Ennek megoldására 400 millió forinttal emeltük meg a nyári gyermekétkeztetés jövő évi keretét, és 5,5 milliárd forinttal többet különítettünk el a tanév közbeni étkezés finanszírozására. A jövőben minden településen és minden fővárosi kerületben meg kell szervezni a hétvégi és nyári gyermekétkeztetést" - mondta Selmeczi. A jövő, úgy látszik, a 2014-es karácsonyi szünetet nem foglalja magába.

A gyermekes családok közel fele nem mindig tud enni

A Gallup kutatóintézet nyáron publikált adataiból az látszik, hogy a magyarországi gyermekéhezés 2007 és 2013 között 32%-kal nőtt. A fejlett országokban ez egyedülálló mértékű növekedést jelent. Hazánkban a kisgyermekes családoknak közel fele, 47%-a nem tud mindig megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot az asztalra tenni.

Ezt is szeretjük