Felháborító! Művészfilmként akarták eladni a gyerekpornót

Gyerekvédelem

Egyre több kezdeményezés indul a gyerekek védelmében.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium november 20-án, kedden Gyermekbarát törvénycsomagot nyújtott be az országgyűlésnek. A most benyújtott javaslat sokkal szigorúbb szabályokat tartalmaz a gyermekek védelme érdekében.

Megfogalmazza a gyerekbarát internethez szükséges jogszabályokat, bevezetnék a megelőző pártfogás jogintézményét, valamint azt az intézkedést, miszerint a gyerekeket bántalmazó személy ne dolgozhasson gyerekekkel foglalkozó munkakörben.

Munkától való eltiltás

A szabályozás három pillérből áll, az egyik az, hogy a gyerekeket bántalmazó elkövető nem dolgozhat gyerekekkel foglalkozó munkakörben, valamint munkahelyen. De ez azt is jelenti, hogy ha valaki mentesül a büntetett előélete miatti jogkövetkezmények alól, attól még nem dolgozhat olyan intézménnyel vagy szervezettel, ami gyerekekkel foglalkozik.

Tehát ez abban az esetben igaz, ha a bűncselekményt gyermek ellen követte el, emiatt büntetőeljárás van folyamatban vele szemben, továbbá ha eltiltották már korábban a gyerekek felügyeletével vagy gyógykezelésével kapcsolatos tevékenységtől. Ezt a szabályt visszamenőleg is alkalmazná a hatóság, és a tiltást feltüntetné az erkölcsi bizonyítványban is.

Megelőző pártfogás

A KIM elmondása alapján a megelőző pártfogás célja az, hogy a gyermek- és fiatalkorú szabálysértést vagy bűncselekményt elkövetőknek nyújtson segítséget a társadalomba való visszatéréshez és beilleszkedéshez. Az eddigi probléma éppen az, hogy a fiatalok nem kapják meg a szükséges támogatást a visszaesés megakadályozására. Az új jogintézmény a pártfogó gyerekekkel és a gyámhatósággal együttműködve figyelemmel kísérné a hatóság által meghatározott magatartási elvárások betartását. A bűnismétlés megállapításához külön vizsgálatot folytat a gyámügy.

Gyerekeket veszélyeztető internetes tartalom

Idén októberben Dél-Afrikában betiltottak egy független filmet gyermekpornó vádjával. A dél-afrikai rendező, Jahmil X. T. Qubeka egy olyan férfit mutat be, aki rendszeresen fiatal lányokat molesztál. A rendező elmondása alapján habár vannak a filmben erőszakos és szexuális tartalmú képsorok, a stilizáció miatt nem válik pornóvá. Ebből a példából is látszik, hogy ezt a filmet például hiába tiltották be, nagyon könnyű hozzáférni, sőt, hasonló jellegű tartalmakat eladni burkolt gyerekpornóként.

- Jó móka volt, nem? - mondta, miután megerőszakolt

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az új magyar szabályozás szerint a gyerekekre az interneten leselkedő veszélyek elleni fellépés jogi szabályozását biztosítja - írja a KIM. Az internetszolgáltatók kötelesek lesznek a felhasználóknak ingyenes szűrőket biztosítani, ami kiválogatja azokat a tartalmakat, amikhez a gyerek hozzáférhet. A szűrőket a könyvtárakban és a köznevelési intézményekben is kötelező lesz alkalmazni. Emellett a Magyarországon forgalomba hozott játékokon is kötelező lenne a 18 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmakra való figyelmeztetés feltüntetése.

A törvényjavaslat ezen része 2014. július 1-jével lépne életbe a szolgáltatók részére, a könyvtáraknak és a köznevelési intézményeknek 2014. szeptember 1-jéig, a megelőző pártfogás intézménye pedig 2015. január 1-én lépne hatályba.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Az UNICEF a gyerekpornó ellen

Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Telenor Magyarország új programja a digitális zaklatás elleni küzdelmet támogatja. Az Ébresztő-Óra programot azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a digitális világ veszélyeire a gyerekekre nézve. Ennek keretén belül az UNICEF kifejlesztett egy okostelefon-alkalmazást, ami megoldást nyújthat a bántalmazás áldozatául esett gyerekek számára.

Az alkalmazással egyetlen gombot megnyomva a gyerek segítséget hívhat, megadhat SOS telefonszámot, sms-t vagy e-mail címet, amit megnyomva rögtön el létre lehet hozni a kapcsolatot. Ezen kívül az alkalmazás részletezi az erőszakos bántalmazás és molesztálás különböző formáit, például a lelki, szavakkal történő vagy iskolai zaklatást, de a családi erőszakot, az önbüntetést vagy az elhanyagolást is.

A Telenor három rövidfilmmel hívja fel a figyelmet a gyermekjogok ismeretének fontosságára és a gyerekek szexuális kizsákmányolásának súlyos problémájára. A világon évente több mint tízmillió gyerek válik gyermekprostitúció és pedofília áldozatává. Európában minden ötödik, Magyarországon minden tizedik gyermeket ér szexuális zaklatás.

Ezt is szeretjük