A kormányt még mindig nem érdekli a családon belüli erőszak?
Halogatják a döntést
Hónapok alatt sikerült a javaslatot megtenni, de még mindig nem elég.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A női egyesületek közül többen is reagáltak a kormány családon belüli erőszakkal kapcsolatos, május 13-án benyújtott indítványára.

A Patent Egyesület május 16-án kiadott közleményében kifejtette az indítvánnyal kapcsolatos véleményét. Ugyanis szerintük nem megfelelő a javaslat szövege, nem kompromisszumos és nem megoldás.

A civilek ellenérvei

A kormány úgy gondola, hogy a bejelentett törvénymódosítási indítványát a civil szervezetek is el tudják fogadni. A tervezet szerint kétszer olyan súlyosan büntetnék a családon belüli erőszakot, mint korábban. A Patent Egyesület - mint civil szervezet - közleménye alapján ők magukat nem sorolják azon egyesületek közé, amelyek elfogadnák a javaslatot. 

Szerintük a tervezet nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak és a gyakorlaton alapuló szabályozási igényeknek. Alapvetően tehát a törvénynek az áldozatok és a cselekmények legszélesebb körével szemben kellene védelmet nyújtania, amihez nem lehet az együttélés feltétel. 

Továbbá a tervezet kizárja a védelemből a nem házasokat vagy a nem élettársakat, valamint azokat, akik soha nem éltek együtt. A büntetendő cselekmények közül pedig vannak olyanok, amelyek kapcsán szinte soha nem indul eljárás, ugyanakkor kimaradnak olyan cselekmények, amelyeket gyakran elkövetnek, mint például az anyagi ellehetetlenítés vagy az elszigetelés.

Az egyesület változatlanul hiányolja a javaslatból a komplex állami fellépést, mégpedig a szakemberek átfogó képzését, az áldozatoknak szóló szolgáltatások fejlesztését és a távoltartás reformját. Közleményében kéri a kormányt, hogy ne csak meghallgassa, hanem vegye is figyelembe a civilek véleményét.

Egy ellenzéki vélemény

A PM-es Szabó Rebeka május 14-én blogjában szintén ellenérzését fejtette ki a módosítással kapcsolatban. Szerinte alapvetően a kormánypártiak nagyon komolyan gondolják az újdonsült szigort, ami ebben a formában nem megoldás a problémára. Egyetlen pozitívumot emelt ki, mégpedig azt, hogy legalább végre belátták, hogy az asszonyverő fideszes politikusokat meg kell regulázni. A törvénymódosítást bejelentő Czunyiné Bertalan Judit a sajtótájékoztató végén nem írta alá az ellenzéki, tárgyban született tiltakozó aláírásgyűjtési ívet.

Úgy véli, hogy a Fidesz női politikusainak a fejében csak a párt jár, folyamatosan szabotálják többek között a családon belüli erőszak törvényét, és még attól is visszariadnak, hogy állást foglaljanak azzal kapcsolatban, hogy a közéletben büntetlenül szerepet kapnak a bántalmazók. A törvényjavaslat nyolc hónap alatt született meg, és úgy véli, totális visszalépést jelent az üggyel kapcsolatban.

Civilek akcióban

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület akciót indított, amelyben egy, a Nyugati téren elhelyezett beszélő telefonfülke a családon belüli erőszakról fog mesélni. Május 15. és 19. között zajlik az akció, melynek során az egyesület segélyhívásait rekonstruálják színművészek és közéleti személyiségek segítségével.

Jelenleg Magyarországon minden ötödik nőt érintő probléma az erőszak bármilyen formája, illetve hetente legkevesebb egy nő és havonta egy gyermek veszíti életét családon belüli erőszak következtében.

Az Élet-Érték Alapítvány elnöke, Halászi Pálma egy neves kozmetikai cég támogatásával az Országos Választmányi Bizottsághoz fordult,hogy 50 ezer aláírás összegyűjtésével szorgalmazzák a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő szabályozását.

Mivel 103 ezer 159 aláírás összegyűlt, 2012. szeptember 17-én az Országgyűlés 336 igen szavazattal, tíz tartózkodással, ellenszavazat nélkül támogatta a népi kezdeményezést.

Ezt is szeretjük