Családon belüli erőszak - "Ezt bírta válaszolni az államtitkár"
Hiába noszogatják a kormányt
Több mint fél éve nem történt érdemi előrelépés.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ertsey Katalin, aki nem mellesleg a parlamenti képviselők közül a legaktívabban képviseli a családon belüli erőszakot elszenvedett nők érdekeit, írásbeli kérdést intézett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez. Ertsey arról érdeklődött: meddig kíván a kormány szembemenni a civilekkel, illetve halogatni a családon belüli erőszak büntethetőségét?

A képviselő emellett azt is megkérdezte, milyen módon biztosítja a kormány, hogy a beterjesztendő javaslat az évtizedek óta a témával foglalkozó civilek egyetértésével szülessen meg, illetve, hogy hogyan mondja a szemébe a kormány a családon belüli erőszak áldozatainak és a százezer aláírónak, valamint az aláírásokat összegyűjtő önkénteseknek, hogy nem képes megfékezni az erőszakot, amely évente 70 nő és tucatnyi gyerek halálát és ezrek folyamatos szenvedését okozza.

Ertsey írásbeli kérdésére a sajtófőnökből parlamenti államtitkárrá avanzsált Doncsev András válaszolt, amit Ertsey úgy vezetett fel Facebook-profilján: ezt bírta válaszolni az államtitkár úr. Rögtön kíváncsiak is lettünk, mit írhatott az államtitkár.

A választ végigolvasva aztán megértettük Ertsey felháborodását.

Áll az ügy, nem tudni, mikor lesz belőle valami

Doncsev András ugyanis érdemben semmit nem közölt, csupán annyit tudhattunk meg tőle, hogy az előterjesztés kidolgozása jelenleg előkészítés alatt van, és annak közigazgatási egyeztetése után a tartalma szélesebb körben is megismerhető lesz, az érdekeltek részéről beérkező további észrevételeket pedig figyelembe veszik majd.

- Biztosítjuk Önt arról, hogy a hozzátartozók közötti erőszakos cselekményekkel szemben is kellő hatékonysággal fogunk fellépni - tette hozzá az államtitkár.

Tavaly szeptember óta húzódik

Ha valaki nem értené, hogy a válasz miért problémás: a családon belüli erőszak büntetőjogi tényállásával kapcsolatban tavaly szeptemberben, tehát már több mint fél éve tört ki a botrány, amikor a kormánypárti képviselők érezhetően a szőnyeg alá akarták söpörni a problémát. A közfelháborodás után a parlament rábólintott, hogy önálló tényállás lesz a családon belüli erőszak, azóta viszont nem történt érdemi előrelépés az ügyben.

Bár a kormány bevonta a tárgyalássorozatba a civileket, ők egy idő után felálltak, mert úgy érezték hogy a munka során szakmai szempontjaikat nem tudták érvényre juttatni. Ez volt három hónapja, azóta csend van, és hiába kérdezte Ertsey, az államtitkár sem segített abban, hogy végre megtudjuk, a családon belüli erőszak mikor lesz önálló büntetőjogi tényállás.

Ezt is szeretjük