Családon belüli erőszak - "Ezt bírta válaszolni az államtitkár"

Hiába noszogatják a kormányt

Több mint fél éve nem történt érdemi előrelépés.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ertsey Katalin, aki nem mellesleg a parlamenti képviselők közül a legaktívabban képviseli a családon belüli erőszakot elszenvedett nők érdekeit, írásbeli kérdést intézett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez. Ertsey arról érdeklődött: meddig kíván a kormány szembemenni a civilekkel, illetve halogatni a családon belüli erőszak büntethetőségét?

A képviselő emellett azt is megkérdezte, milyen módon biztosítja a kormány, hogy a beterjesztendő javaslat az évtizedek óta a témával foglalkozó civilek egyetértésével szülessen meg, illetve, hogy hogyan mondja a szemébe a kormány a családon belüli erőszak áldozatainak és a százezer aláírónak, valamint az aláírásokat összegyűjtő önkénteseknek, hogy nem képes megfékezni az erőszakot, amely évente 70 nő és tucatnyi gyerek halálát és ezrek folyamatos szenvedését okozza.

Ertsey írásbeli kérdésére a sajtófőnökből parlamenti államtitkárrá avanzsált Doncsev András válaszolt, amit Ertsey úgy vezetett fel Facebook-profilján: ezt bírta válaszolni az államtitkár úr. Rögtön kíváncsiak is lettünk, mit írhatott az államtitkár.

A választ végigolvasva aztán megértettük Ertsey felháborodását.

Áll az ügy, nem tudni, mikor lesz belőle valami

Doncsev András ugyanis érdemben semmit nem közölt, csupán annyit tudhattunk meg tőle, hogy az előterjesztés kidolgozása jelenleg előkészítés alatt van, és annak közigazgatási egyeztetése után a tartalma szélesebb körben is megismerhető lesz, az érdekeltek részéről beérkező további észrevételeket pedig figyelembe veszik majd.

- Biztosítjuk Önt arról, hogy a hozzátartozók közötti erőszakos cselekményekkel szemben is kellő hatékonysággal fogunk fellépni - tette hozzá az államtitkár.

Tavaly szeptember óta húzódik

Ha valaki nem értené, hogy a válasz miért problémás: a családon belüli erőszak büntetőjogi tényállásával kapcsolatban tavaly szeptemberben, tehát már több mint fél éve tört ki a botrány, amikor a kormánypárti képviselők érezhetően a szőnyeg alá akarták söpörni a problémát. A közfelháborodás után a parlament rábólintott, hogy önálló tényállás lesz a családon belüli erőszak, azóta viszont nem történt érdemi előrelépés az ügyben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár a kormány bevonta a tárgyalássorozatba a civileket, ők egy idő után felálltak, mert úgy érezték hogy a munka során szakmai szempontjaikat nem tudták érvényre juttatni. Ez volt három hónapja, azóta csend van, és hiába kérdezte Ertsey, az államtitkár sem segített abban, hogy végre megtudjuk, a családon belüli erőszak mikor lesz önálló büntetőjogi tényállás.

Ezt is szeretjük