Tényleg szegénységbe kerget a gyerekvállalás?

Az MSZP szerint igen

A Fidesz családokat segítő, teljes demográfiai programja csak jövőre indul el.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az MSZP szerint a kormány három és fél éves tevékenysége folytán ma Magyarországon a gyermekvállalás lett a legnagyobb szegénységi kockázat.

Ezt az ellenzéki párt közölte kedden az MTI-vel a friss KSH-adatokra reagálva. Ezek szerint az év első tíz hónapjának előzetes adatai alapján kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklődött 2012 azonos időszakához képest.

Mégis elmarad a baby boom

Az MSZP elnökségi tagja, Bangóné Borbély Ildikó és Kormos Kata szóvivő közös állásfoglalásában azt írta, hogy hiába beszélt arról Orbán Viktor, hogy kisbabáknak kedvük támadt megszületni, a statisztikai adatok szerint idén is elmarad a kormány által évek óta várt baby  boom.

Az előzetes adatok statisztikai adatok szerint 2013 első tíz hónapjában 73 987 gyermekszületett, 2,3%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 104 905 halálozás 2,8%-os csökkenést jelent a 2012. január-októberi időszakhoz képest.

Azt is hozzátették, hogy az MSZP többször is figyelmeztetett arra, hogy 2013-ban negatív csúcsot dönthet a születésszámok alakulása, ez mindennél ékesebben beszél az Orbán-kormány teljesítményéről.

A három- és többgyermekes családok 41%-a szegény, a szegények 28%-a gyermek, 42%-uk 25 év alatti, és minden negyedik gyermek nélkülözik - sorolták, hozzátéve, hogy ilyen rossz adatra az elmúlt 60 évben nem volt példa.

Szerintük a Ratkó-korszak harmadik hulláma - az 1974-77-es korosztály - már nem itthon él, gyermekeik külföldön születnek meg. Kikergette őket a kilátástalanság. Ez az Orbán-kormány legnagyobb bűne - fogalmaztak. Az MSZP programjának egyik legfontosabb célja, hogy a külföldre menekült fiatalok hazajöjjenek. Világos jövőképet, itthon tervezhető nyugodt, kiszámítható életet kínálnak a családok számára - írták.

Képek! Ezek a nők a legbefolyásosabbak a világon

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Fidesz akcióba lendült

A miniszterelnök, Orbán Viktor még májusban jelentette be, hogy demográfiai programot indítana. Ezek alapján a kormánypárt szintén felismerte a problémát, és megpróbál mindent megtenni, hogy a családok a lehető legjobban járjanak, vagy legalábbis próbálkozik.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Ennek érdekében a jövő évtől bevezeti például a gyed-extrát, a diplomás gyedet, növeli a családi adókedvezményt, továbbá segítené a női munkavállalást és a szülés után visszatérő kismamák munkavállalását különböző programokkal, illetve támogatásokkal.

Ezt is szeretjük