Jövő évtől 30 ezer forinttal többet spórolhatsz! Kinek jár a támogatás 2014-ben?

A kormány családtámogatása több mint negyedmillió háztartáson segít.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára, Fülöp Attila október 17-én egy budapesti konferencia nyitó beszédében elmondta, hogy 260-270 ezer háztartás kap több családtámogatást jövőre.

Az állam 2014-es költségvetése családbarát lesz, ez a támogatás pedig 53 milliárd forintot jelent.

Sokkal jobban járnak a családok

A családok megerősítése többek között azért is az egyik elsődleges célja a kormánynak, hogy a gyerekvállalás ne jelentsen szegénységi kockázatot Magyarországon. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy már a születésszámok fenntartásáért tett lépések is komoly erőfeszítéseket és forrásokat igényelnek.

A fideszes Fülöp Attila azt is elmondta, hogy az elmúlt három és fél év kormányzati intézkedései jelentősen hozzátettek ehhez. Megemlítette a családi adókedvezmény egy- és kétgyerekes szülőkre való kiterjesztését és a kettőnél több gyereket nevelő családok támogatásának megemelését.

A tervek között szerepel, hogy 2014-ben kibővítik a családi adókedvezmény rendszerét azért, hogy azok a családok, amelyek eddig csak részben tudtak élni a lehetőséggel, jövőre nagyobb összeget kapjanak, és családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási vagy nyugdíjjárulékból érvényesíthessék majd az adókedvezményt.

Eddig a bruttó bér 16%-a volt a családi adókedvezmény által elérhető maximális adómegtakarítás, ami a változások bevezetése után 33%-ra nő. Ez egy minimálbérre bejelentett szülőnél az eddigi 15 680 forintos megtakarítás helyett több mint 32 000 forintot jelent. Ha a Központi Statisztikai Hivatal által 2013. január és augusztus között megállapított átlagkeresetét vesszük figyelembe, ami 227 900 forint, akkor az adómegtakarítás az eddigi 36 464 forintról 75 207 forintra emelkedik.

Ezen kívül a kisgyerekes anyák munkába állásának megkönnyítése is a programban szerepel, tehát, ha a munkavállaló kismamát foglalkoztat, akkor két évig nem kell utána járulékot fizetnie, és a harmadik évben is csak a felét. A szülők további megsegítésére jelentősen nőtt a bölcsődei és a családi napközis férőhelyek száma, ami jelenleg 50 ezer gyereket érint.

A család mindenekfelett

A Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella az október 17-i szegénység elleni világnapon tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendszerváltás óta a családok terhei csökkentek a leginkább, és ez a folyamat tovább folytatódik. Ezért is a kormány két legfontosabb intézkedése a családokat terhelő adók csökkentése, valamint a rezsicsökkentés. Azzal, hogy a járulékokból le lehet majd írni a gyerekek után járó adókedvezményt, gyakorlatilag 110 ezer családnak marad meg a teljes bruttó jövedelme.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szóvivő hozzátette, hogy soha ennyi kedvezmény még nem illette meg a családokat, mint most, hiszen az eddigi 29 milliárd forint helyett idén már 40 milliárd forint jut a kedvezményes gyermekétkeztetésre. Ezzel gyakorlatilag jelenleg 360 ezer gyermek étkezését biztosítja az állam teljesen ingyen, 720 ezer diák pedig ingyenes tankönyvellátásban részesül.

Ezt is szeretjük