Minél idősebb vagy, annál gyorsabban telik az idő: ez a magyarázat a különös jelenségre
Miért telik gyerekként lassabban az idő?

ora-gyerek-anya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyerekként a nyári szünet maga az örökkévalóság, melybe minden élmény belefér, a karácsonytól újévig tartó időszak pedig a véget nem érő bejglimennyország.

Valamiért az élet első 18-20 éve egészen más sebességgel telik, mint az azt követő esztendők. Ennek a szubjektív tapasztalásnak többféle magyarázata is van.

Felnőttként gyorsabban telik az idő

Az egyik megközelítés szerint az idő érzékelt sebességét nagyban meghatározza, hogy az emberi elme mennyi információt dolgoz fel: minél több az információ, annál lassabban telik az idő. Ezt az összefüggést Robert Ornstein pszichológus már a ’60-as években igazolta: kazettáról játszott le önkénteseknek kattogó zajokat, majd megkérte a résztvevőket, hogy becsüljék meg, mennyi ideig hallgatták a kazettát. Minél több információ szerepelt a kazettán - minél több zajt hallottak egységnyi idő alatt -, annál hosszabbnak becsülték az időtartamot. Eszerint tehát gyermekkorban a körülöttünk lévő világból beáramló rengeteg új információ miatt érezzük úgy, hogy az idő lassabban telik.

A gyerek az élet első éveiben olyan apró részleteket is észrevesz és megvizsgál, mint az apró repedések a falakon, a hangyák masírozása a padlón, a napfényben úszó apró porszemcsék. De később is sok-sok első élményben lesz része. Mindezek az információk elnyújtják a gyermekkor időtartamát. Ezt az érzékelési intenzitást és a világra való rácsodálkozás képességét veszítjük el felnőttkorunkra, így az idő sebességét jóval gyorsabbnak érezzük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik magyarázat a biológiai törvényszerűségek irányából közelíti meg a kérdést. Az életkor előrehaladtával a belső biológiai óra is fokozatos változáson megy át. Az anyagcsere lassul, a légzés és a szívverés is lassul. Eszerint, mivel a gyerekek meghatározott időtartam alatt több biológiai jelet tapasztalnak meg, úgy érzik, több idő telt el.

Az idő hatása a tárgyakra

Az idő előrehaladását lemérhetjük a körülöttünk lévő világ tárgyainak változásaiban is. Néhány érdekes fotó következik.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük